Ferenc pápa invitálása

Együtt imádkozik az izraeli és a palesztin elnök?

Közös békeimára a Vatikánba hívta vasárnap Ferenc pápa az izraeli és a palesztin elnököt.

2014.05.25 14:06MTI
youtube.com

A katolikus egyházfő meghívása a betlehemi szentmise végén hangzott el. A pápa meghívta Simon Peresz izraeli és Mahmúd Abbász palesztin elnököt, hogy csatlakozzon hozzá a békéért esedező, "szívből jövő imájában". Azt mondta, hogy a közös fohász helyszínéül felajánlja a vatikáni otthonát.

A meghívásra reagálva Peresz szóvivője közölte, hogy az elnök elfogad minden kezdeményezést, amely a béke megteremtését szolgálja.

Az izraeli rádió tudósítása szerint a Szentatya miséjét megszakította a müezzin a hangszórókból teljes hangerővel megszólaló hangja, amit a Jászol-téren lévő tömeg fütyüléssel, kiabálásokkal és "viva la Papa, vagyis "éljen a pápa" felkiáltásokkal fogadott.

A palesztin elnöki palotából a Születés-bazilikájának szomszédságában lévő Jászol térre, a vasárnapi szentmise helyszínére tartva Ferenc pápa megállt egy néhány perces csendes imára az Izraelt és Ciszjordániát, illetve annak részeként Betlehemet a környező területektől elválasztó fal tövében. A pápa a falnál tartott imája miatt a hatóság képviselői nyilatkozatukban a "vártnál jóval kedvezőbbnek" minősítették a pápai látogatást.

A helyenként nyolc méter magas elválasztó fal és kerítésrendszert Izrael mintegy tíz éve, a második intifáda idején kezdte építeni indoklása szerint biztonsági okokból, hogy területére ne juthassanak be a merénylők, de a grafitikkel telerajzolt fal az izraeli megszállás szimbólumává vált.

A Vatikán feje a sokezres tömegnek tartott szabad téri mise előtt megbeszélést folytatott Mahmud Abbász palesztin elnökkel, majd beszédet mondott. A pápa szenvedélyes, békét sürgető szavaival intenzív erőfeszítéseket kért a palesztin -izraeli viszály megoldása érdekében és palesztin államnak nevezte a Palesztin Hatóságot.

"Mindenki javára fokozni kell azokat erőfeszítéseket, amelyek megteremtik az igazságon, valamint minden ember jogainak és a kölcsönös biztonságnak az elismerésén alapuló, stabil béke feltételeit", jelentette ki a Szentatya.

Ferenc pápa saját kérésére szegény sorsú palesztin családokkal ebédel, majd ellátogat Jézus születésének helyéhez, a Születés- bazilikájában lévő Grottohoz. Később palesztin programja befejezéseként egy menekülttáborban gyermekekkel találkozik, és ismét helikopterre száll, amely izreli útjának első állomására, a Ben Gurion reptérre, az állami és vallási vezetők hivatalos fogadására szállítja.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök Betlehembe érkezése után a kormány szokásos ülésének kezdetén kijelentette, hogy "nagyra értékeljük a pápa határozott kiállását az antiszemitizmussal szemben, különösen az utóbbi napokban felszínre tört zsidók elleni gyűlölet fényében", utalt a belgiumi gyilkosságokra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.