Megkezdődött

Két éven belül, két napon át, másodszor választ elnököt Egyiptom

Az előzőt az iszlamista Mohamed Murszi nyerte meg, akit a hadsereg tavaly július 3-án elmozdított tisztségéből.

2014.05.26 10:14MTI
Forrás: youtube.com

Egyiptomban helyi idő szerint hétfő reggel kilenc órakor megkezdődött az elnökválasztás.

A kétnapos voksoláson a 90 milliósra becsült észak-afrikai országban közel 54 millióan vehetnek részt. Egyiptomban két éven belül ez a második államfőválasztás. Az előzőt az iszlamista Mohamed Murszi nyerte meg, akit a hadsereg tavaly július 3-án elmozdított tisztségéből.

A mostani választáson a fegyveres erők akkori főparancsnoka, az iszlamista rezsim megbuktatását levezénylő Abdel-Fattáh esz-Szíszi tűnik a két jelölt közül az esélyesebbnek.

Ellenfele, Hamdín Szabbáhi az arab szocializmust meghirdető Gamal Abdel Nasszer néhai államfő ideológiai követője, főleg a fiatalok körében népszerű forradalmi mozgalmak és egyéb baloldali erők támogatását élvezi.

Az elnökválasztás a második mérföldköve annak az "útitervnek", amelyet a tavaly júliusban alakult átmeneti kormány hirdetett meg. Az első egy januári népszavazás volt, amellyel az egyiptomiak megszavazták a leváltott konzervatív rezsim alatt megfogalmazott alkotmány módosított változatát.

A januári népszavazáson a részvételi arány mindössze 38,6 százalékos volt. Szíszi a mostani választásoktól azt reméli, hogy legitimálja az iszlamista rezsim általa irányított megbuktatását. A Murszi-kormány 2012-ben az ország történelmében első demokratikus körülmények között tartott voksolás útján került hatalomra.

Szíszi egy múlt heti nyilatkozata szerint azt reméli, hogy legkevesebb 40 millió egyiptomi járul az országszerte több mint 130 ezer szavazóhelyiségben. A voksolás jogszerű lebonyolítására ügyelő mintegy 14 ezer bíró mellett egyiptomi és nemzetközi megfigyelőcsoportok is megkezdték munkájukat. Az Arab Ligán és az Afrikai Unión kívül - az ország történelmében először - az Európai Unió is megfigyelőket küldött Egyiptomba.

A védelmi miniszter bejelentése szerint a biztonsági erők mintegy 700 ezer tagja van állandó bevetésen, akik a szavazási helyszínek mellett az odavezető utakat is ellenőrzik. Egyiptomban a 2012-es választásokhoz képest jelentősen romlott a közbiztonsági helyzet, az iszlamista rezsim megbuktatása óta az országban tevékenykedő radikális csoportok számos terrortámadást intéztek a rendvédelmi erők ellen.

Az időközben hivatalosan is terrorcsoportnak minősített Muzulmán Testvériség az államfőválasztás bojkottálására szólította fel a népet.

A szavazás kedd este kilenc órakor ér véget, a végleges eredmény kihirdetése a jövő csütörtökön várható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.