94,5 százalék

Szinte minden külföldön szavazó egyiptomi Szíszit támogatta

Az ország határain kívül élő egyiptomiak múlt csütörtöktől hétfőig adhatták le voksukat jövendő elnökükre a világ 124 országában.

2014.05.21 18:58MTI
Forrás: youtube.com

Elsöprő győzelmet aratott Abdel-Fattáh esz-Szíszi, egyiptomi elnökjelölt külföldön szavazó honfitársainak körében, akiknek 94,5 százaléka szeretné őt látni az államfői poszton - jelentette be szerdán az elnökválasztási bizottság.

Az ország határain kívül élő egyiptomiak múlt csütörtöktől hétfőig adhatták le voksukat jövendő elnökükre a világ 124 országában. Az észak-afrikai országban május 26-27-én tartandó államfőválasztás előtt iránymutatónak számító voksoláson a hadsereg nemrégiben leköszönt főparancsnoka mellett egyetlen riválisának, a nasszerista Hamdín Szabbáhinak gyakorlatilag semmi esélye sem volt.

Az elnökválasztás a második mérföldköve annak az "útitervnek", amelyet az iszlamista Mohamed Murszi elnök tavaly júliusi elmozdítása után alakult átmeneti kormány hirdetett meg. Az első egy januári referendum volt, amellyel az egyiptomiak megszavazták a leváltott konzervatív rezsim alatt megfogalmazott alkotmány módosított változatát.

Ezúttal a januári népszavazáson részt vevő, külföldön élő egyiptomi szavazók majdnem háromszorosa, közel 320 ezer ember járult az urnákhoz, amelyek nyitva tartását a nagy részvételi arány miatt egy nappal meghosszabbították.

Hivatalos szervek 6-8 millióra teszik az országon kívül élő egyiptomiak számát, akiknek körülbelül negyvenöt százaléka az olajban gazdag Szaúd-Arábiában tartózkodik. A mostani voksoláson a részvétel meghaladta a Murszi által megnyert 2012-es elnökválasztás alattit is, annak ellenére, hogy ezúttal sem levélben, sem elektronikus úton nem lehetett szavazni. 2012-ben a majdnem 600 ezer szavazásra jogosult határon túli egyiptominak a fele járult az urnák elé.

Hamdín Szabbáhi - akinek csak elvétve látni választási plakátját a főváros utcáin - az al-Arabíja pánarab tévécsatornának adott interjúban úgy fogalmazott, hogy bár nem vonja kétségbe a választások szabályszerű lefolyását, az állami szervek részrehajlása vitathatatlan. A baloldali politikus támogatói egyebek mellett azt is furcsállják, hogy Szíszi, aki jelenleg semmilyen hivatalos tisztséget nem tölt be, kedden huszonnégy ázsiai ország diplomatáit fogadta.

Szabbáhi elsősorban azt veti ellenfele szemére, hogy célja a fegyveres erők jelenlegi politikai szerepének megszilárdítása, s ezzel Hoszni Mubarak exelnök 2011-ben felszámolt, több évtizedes autokratikus rendszere köszönne vissza.

Az Európai Unió hétfőn bejelentette, hogy a választások alatt országszerte EU-s megfigyelők fognak a voksolás jogszerűségére ügyelni. Két nappal korábban Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője úgy nyilatkozott, hogy mivel az egyiptomi hatóságok nem tudták a megfigyelők biztonságos munkájához nélkülözhetetlen telekommunikációs és egyéb műszerek hozzáférhetőségét biztosítani, tevékenységüket Kairóra korlátozzák. A bonyodalmakat az okozta, hogy az egyiptomi vámhatóságok több mint két hétig nem engedték ki az említett felszerelést a kairói repülőtérről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.