90 évet élt

Meghalt Jaruzelski, egykori lengyel kommunista vezető

Elhunyt Wojciech Jaruzelski tábornok. Az utolsó lengyel kommunista vezetőt hosszú betegség után 90 éves korában érte a halál.

2014.05.25 17:59MTI

A kommunizmus bukása után Jaruzelski volt az első lengyel elnök, akit az 1989. június 4-én megtartott részben szabad választásokon választottak meg.

Halálhírét Aleksander Kwasniewski volt lengyel elnök tudatta a PAP lengyel hírügynökséggel vasárnap.

Jaruzelski - aki a kommunista Lengyelországban a fegyveres erők főparancsnoka és védelmi miniszter volt, betöltötte a Lengyel Egyesült Munkáspárt (LEMP) vezetői posztját is - 1981-ben hadiállapotot hirdetett ki, hogy elfojtsák a demokráciát követelő Szolidaritás független szakszervezet által ihletett országos tiltakozásokat (a hadiállapotot csak 1983-ban oldották fel).

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.