Jack Brabham

Elhunyt a legendás, háromszoros Forma-1-es világbajnok

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) versenyistállóiban 1979-es lovaggá ütése óta csak Sir Jackként emlegetett ausztrál háromszor nyert világbajnoki címet.

2014.05.19 07:43MTI
Forrás: youtube.com

Nyolcvannyolc éves korában elhunyt Jack Brabham Forma-1-es világbajnok - adta hírül hétfőn az ausztrál média.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) versenyistállóiban 1979-es lovaggá ütése óta csak Sir Jackként emlegetett ausztrál háromszor nyert világbajnoki címet. 1959-ben és 1960-ban a Cooper csapatban, 1966-ban pedig ő lett az első Forma-1-es pilóta, aki saját nevével fémjelzett autóval, a farmotoros BT19-essel ért fel a csúcsra.

A rákövetkező évben a Brabham-csapat ismét világbajnokságot szerzett, de abban az idényben az új-zélandi Denny Hulme pilótával.

Utolsó futamgyőzelmét pilótaként 1970-ben aratta Jack Brabham a dél-afrikai nagydíjon, s az idény végén bejelentette, hogy visszavonul a Forma-1-es versenyzéstől.

Brabham 1990-ben felkerült a Nemzetközi Motorsport Szövetség halhatatlanjainak listájára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.