Ukrán válság

Lehetetlennek tűnik megtartani az elnökválasztást Donyeckben és Luhanszkban

"Információnk van arról, hogy egyes választási bizottsági elnököket és alelnököket elraboltak és bántalmaztak. Megfélemlítik (a választási bizottságok tagjait)".

2014.05.21 16:54MTI
Forrás: youtube.com

Bár Ukrajnában több ezer nemzetközi és helyi megfigyelő fog gondoskodni a vasárnapi elnökválasztás szabályos lebonyolításáról, az egyre valószínűtlenebbnek tűnik, hogy a részben oroszbarát szeparatisták által uralt Donyeck és Luhanszk megyében sikerül majd rendben megtartani a voksolást, ami alááshatja az ország jövője szempontjából kulcsfontosságúnak tartott esemény legitimitását.

A két kelet-ukrajnai régióban mind a megfigyelők, mind a választási bizottságok számára veszélyesnek, sőt egyre inkább lehetetlennek ígérkezik a voksolás lebonyolítása, mivel a szeparatisták egyre vehemensebben próbálják megakadályozni azt.

"Törvénytelen lenne megtartani a választásokat a mi független államunk területén" - fogalmazott Pavlo Gubarev, a szeparatisták által a közelmúltban kikiáltott "donyecki népköztársaság" önjelölt kormányzója.

Donyeck városában - az azonos nevű megye székhelyén - a szakadárok a napokban legalább egy választási bizottság irodáját elfoglalták, két iroda vezetőjét elrabolták, egy további testület pedig az oroszbarát fegyveresek zaklatásai és fenyegetései miatt úgy döntött, hogy önként függeszti fel a munkát.

"Információnk van arról, hogy egyes választási bizottsági elnököket és alelnököket elraboltak és bántalmaztak. Megfélemlítik (a választási bizottságok tagjait)" - mondta Ivan Simonovic, az ENSZ emberi jogi főbiztosának helyettese.

A szeparatisták nemcsak az ukrán választási bizottságok tagjait, hanem a nemzetközi és helyi megfigyelőket, köztük az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) munkatársait sem kímélik. Donyeckben a szeparatisták korábban az EBESZ több munkatársát elfogták, és néhány napra a bécsi székhelyű szervezet katonai megfigyelőit is túszul ejtették.

A mintegy négyezer ukrán megfigyelő attól tart, hogy ők még nagyobb veszélynek lesznek kitéve. A szeparatisták őket könnyen őrizetbe vehetik arra hivatkozva, hogy külföldi kémek, ráadásul az EBESZ külföldi munkatársaival szemben ők diplomáciai védelemben sem részesülhetnek.

A megfélemlítés mellett az is hátráltatja a lebonyolítást, hogy Kelet-Ukrajnában jelenleg is folyik a kijevi kormány "terrorellenes hadműveletnek" nevezett akciója, és a szeparatisták és a belügyi alakulatok között mindennaposak a kisebb-nagyobb fegyveres összetűzések.

"El nem tudom képzelni, hogy hogyan akarják ideszállítani a szavazócédulákat" - mondta Bogdan Bondarenko, egy luhanszki független jogvédő.

Azt Arszen Avakov ukrán belügyminiszter is elismerte, hogy "lehetetlen lesz rendes választásokat tartani Donyeck és Luhanszk megyében". Azonban azt is leszögezte, hogy a voksolást megtartják, "dacára a terroristák vágyának, hogy megakadályozzák ezt".

Abban mind az ukrán belpolitikai szereplők, mind nyugati vezetők és diplomaták egyetértenek, hogy az elnökválasztás kulcsfontosságú momentuma az ukrán válság rendezésének. Ugyanakkor ha Donyeckben és Luhanszkban nem tudják majd szabályosan lefolytatni a voksolást, az az egész elnökválasztás legitimitását alááshatja. Ezen két megyében él a 35,5 millió ukrán választópolgár 14,3 százaléka, és ha ők nem tudnának az urnák elé járulni, az azt jelentené, hogy a szavazásra jogosultak hetede számára eleve nem lenne biztosítva a demokratikus véleménynyilvánítás lehetősége.

A szakadárok elleni harcba a maga eszközeivel a napokban Rinat Ahmetov, Ukrajna leggazdagabb embere is beszállt, aki sztrájkra és tiltakozó akciókra szólította fel vállalatainak dolgozóit. A Donyeck-medencében mintegy 300 ezer embert foglalkoztató Ahmetov fellépése ugyanakkor egyelőre nem hatotta meg a szeparatistákat, olyannyira, hogy azok kilátásba helyezték az oligarcha gyárainak "államosítását".

Ráadásul a kelet-ukrajnai területeken nem csak a szeparatisták fellépése hátráltatja az elnökválasztást. Az embereket ott már csak azért sem fűti a szavazási vágy, mert sokan úgy vélik, hogy a jelenlegi kijevi vezetés, illetve az esélyes elnökjelöltek nem képviselik az ő érdekeiket.

"Ez a választás egy vicc. A játékszabályok folyton változnak. Ha én nyerem a választást, azt mondják, azt elcsalták. Ha elvesztek egy választást, azt mondják, szabályos választás volt" - mondta egy donyecki szeparatista fegyveres a Reutersnek, arra utalva, hogy az ország keleti felében népszerű Viktor Janukovics exelnök hatalmát kétszer is megdöntötték, egyszer választási csalásra hivatkozva, legutóbb pedig a februári kijevi tüntetések során.

Egyes megfigyelők azonban úgy vélik, hogy a szeparatisták pont a Kelet-Ukrajnában népszerű jelöltek esélyeit ássák alá a voksolás megakadályozásával. A két legerősebb keleti jelölt egyike, Szerhij Tihipko azt mondta: a donyecki és luhanszki helyzettől függetlenül el fogja ismerni a voksolás eredményét, mert "Ukrajnának legitim elnökre van szüksége, máskülönben a káosz folytatódni fog".

Kérdés, hogy a választások után mi lesz a Donyeckben és Luhanszkban kikiáltott "népköztársaságok" sorsa. "Az élet most rosszabb lesz, teljesen tisztában vagyunk ezzel. De túl kell esnünk ezen, és utána a jövő fényesebb lesz" - mondta a Reutersnek egy középkorú, a szeparatistákat támogató tüntető Donyeckben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.