Ukrán válság

A "donyecki miniszterelnök" Moszkva embere

Borodaj a Kreml embere, aki már a Krím Oroszországhoz csatolása felett is bábáskodott.

2014.05.16 22:35MTI

Alekszandr Borodaj orosz állampolgárt választotta a "donyecki népköztársaság" miniszterelnökévé a kelet-ukrajnai szakadár régió törvényhozása pénteki, harmadik ülésén. Orosz hírportálok tudósításaiból az derül ki, hogy Borodaj a Kreml embere, aki már a Krím Oroszországhoz csatolása felett is bábáskodott.

Bár Borodaj családneve ukrán, keresztneve véletlenül sem írandó ukránosan, Olekszandrnak, ugyanis Alekszandr Borodaj az orosz fővárosban született, a Moszkvai Állami Egyetemet (MGU) végezte el, és az utóbbi években politológusként vált ismertté Oroszországban.

"A családom ukrán, de Moszkvában születtem és nőttem fel, az MGU-t végeztem el, a konfliktusok, a többi között az államközi konfliktusok szakértője vagyok, több forró ponton dolgoztam" - mondta magáról Borodaj az mk.ru hírportál jelentése szerint.

Az ukrán sajtó Moszkva PR-emberének nevezi Borodajt, aki korábban a Krím, most pedig Donyeck kérdésével foglalkozik. Állítólag ő mutatta be a Kremlben Szergej (Szerhij) Akszjonovot, a Moszkva-barát krími bábkormány miniszterelnökét.

Az ukrán titkosszolgálat, az SZBU április közepén nyilvánosságra hozott egy mobiltelefonos beszélgetést, amelyet állítólag kelet-ukrajnai felkelők és az orosz titkosszolgálat képviselői között bonyolítottak le, s Szlovjanszkból (a donyecki régió fegyveres lázadóinak főhadiszállásáról - szerk.) éppen Borodaj telefonszámát tárcsázták. Később újságíróknak azt mondta Borodaj, hogy a beszélgetésről közölt információk jelentős része hamis, "ezeket a szavakat vagy nem mondtam, vagy kiragadták őket a szövegkörnyezetből".

Borodaj azt állítja, soha nem dolgozott a titkosszolgálatnak, "de valóban ismerek valakit azok közül, akik Szlovjanszkban vannak".

Forrás: Wikipedia

Az mk.ru azt írta, hogy a politológus közel áll az orosz elnöki hivatalhoz. Egyebek mellett olyan tévéműsorokban vett részt szakértőként, amelyek a "Hogyan osszuk fel Ukrajnát", "Az ukrán államiság fantomja" és "Neonáci reváns" címet viseltek. Több írása megjelent a Holnap című patrióta újságban.

Dmitro Durnev donyecki újságíró elmondta, hogy a donyecki miniszterelnöki posztra több név is felmerült, köztük több orosz állampolgáré. Borodajt Donyeckben senki sem ismeri.

A Vedomosztyi című orosz üzleti hírportál is megemlítette az SZBU által elfogott mobiltelefonos beszélgetést a szlovjanszki felkelők és Borodaj között, és a politológus "egy régi ismerőse" megerősítette a lapnak, hogy a felvételen valóban az ő hangját hallani.

A beszélgetésen egyébként egy Sztrelok névre hallgató lázadó arról jelentett moszkvai partnerének - Alekszandr Borodajnak -, hogy megsemmisítették az ukrán biztonsági erők egy csoportját. Borodaj a felvétel szerint arról döntött, hogy elindítanak Luhanszból egy "harci tapasztalatokkal rendelkező századot".

A lap Borodaj donyecki miniszterelnökké választása kapcsán arról számolt be, hogy a politológus korábban hosszú ideig a Marshall Kapital orosz befektetői alap tanácsadójaként dolgozott. Az alap vezetője, Konsztantyin Malofejev azt mondta, az események fényében nem lepte meg Borodaj kinevezése, akit kiváló szakembernek nevezett, "különösen a válsághelyzetekben állta meg a helyét".

A Vedomosztyi azt írta, Borodaj a krími krízis idején Szergej Akszjonovnak, az önhatalmúlag függetlenedett, majd Oroszországhoz csatolt félsziget kormányfőjének tanácsadójaként működött.

Az rbc.ru orosz híroldal azt írta Borodajról, hogy egy olyan politikai szakértő, aki régóta foglalkozik az etnikai konfliktusok témakörével. Konsztantyin Malofejev, a Borodajt korábban alkalmazó befektetési alap vezetője azt mondta, fogalma sincsen, hogy került a politológus a donyecki régióba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.