Nem született megegyezés

Bírálták az ukrán hatalom képviselőit a harkivi tárgyaláson

A genfi négyoldalú tárgyalásokon született megállapodás tiszteletben tartása, az erőszakos cselekmények elítélése szerepelt többek között a nemzeti kerekasztal-tárgyalások napirendjén.

2014.05.17 17:47MTI

Az első válságkezelő kerekasztal-tárgyalás szerdán zajlott le Kijevben, sem azon, sem a szombati harkivi tanácskozáson nem voltak jelen az oroszbarát szakadárok képviselői. Ezúttal is a kijevi ideiglenes kormány vezetői, a Verhovna Rada (parlament) képviselői, valamint a megyei önkormányzati vezetők vettek részt a találkozón.

A szerdai megbeszéléshez hasonlóan szombaton sem zárult konkrét eredménnyel az összejövetel, amelynek az volt a fő célja, hogy megtalálják az ukrán válság hosszú távú rendezésének eszközeit. Valójában csak néhány alapelvet sikerült megfogalmazniuk a résztvevőknek, amúgy a tanácskozás korántsem a teljes egyetértés jegyében zajlott, a kelet-ukrajnai törvényhozók és helyi tisztségviselők bírálatok özönével árasztották el a központi kormány képviselőit.

A Leonyid Kravcsuk volt államfő elnökletével tartott megbeszélésen memorandum formájában foglalták össze az elhangzott javaslatokat, amelyekről a továbbiakban a Verhovna Radának kellene majd döntést hoznia. Kravcsuk ugyanakkor nem pontosította, hogy a parlament mikor tűzné napirendjére a szavazást.

E javaslatok gerincét az alkotmánymódosítás és a hatalom decentralizálása jelenti. A Memorandum a békéről és az egyetértésről címet viselő dokumentum szerint tartózkodni kell az Ukrajna "egysége" nevében végrehajtott radikális cselekményektől, a május 25-i elnökválasztás jelöltjeinek ki kell nyilvánítaniuk támogatásukat a genfi megállapodás tiszteletben tartása iránt, alkotmányban kell megerősíteni az orosz nyelv jogállását, meg kell reformálni a rendfenntartó szerveket és amnesztiát kell hirdetni a tömegtüntetések résztvevői számára. Az indítvány szerint szavatolni kell Ukrajna tömbön kívüli státusát.

A dokumentum fegyverletételre szólítja fel a "törvénytelen szerveződéseket", az erőszakos akciók beszüntetését irányozza elő az ország keleti részében.

Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök maga is állást foglalt az említett javaslatok mellett, de ismételten hangsúlyozta, hogy a "terroristákkal" semmiféle párbeszéd nem lehetséges, de büntetlenségben részesülnek mindazok, akik nem követtek el súlyos bűntetteket, és leteszik a fegyvert.

A kormányfő ugyanakkor kénytelen volt szembesülni a helyi parlamenti képviselők és önkormányzati tisztségviselők számos bírálatával is. Valerij Golenko, a luhanszki megyei önkormányzat elnöke például úgy vélte, hogy az ország sok időt pocsékolt el, és félő, hogy hamarosan visszafordíthatatlan lesz a helyzet. Leszögezte: most már nem elég a hatalom decentralizációját felajánlani, fel kell hagyni a "terroristaellenes hadművelettel" és fontolóra kell venni Donyeck és Luhanszk megye föderalizációját, mielőbb határozni kell az orosz nyelv státusáról is.

Golenko maga is úgy fogalmazott, hogy a függetlenségi népszavazásnak semmiféle jogi következménye nincs. Hozzátette azonban: ez a referendum a lakosság akaratát tükrözte, és azt nem lehet figyelmen kívül hagyni. Az emberek valóban tömegesen járultak az urnákhoz, ez tiltakozó jellegű szavazás volt - mondta.

Leonyid Kravcsuk az ülés végén bejelentette, hogy a nemzeti kerekasztal-tárgyalás harmadik fordulóját várhatóan május 21-én Cserkassziban tartják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.