Ukrán válság

Beindult az ukrán számháború

A kelet-ukrajnai Moszkva-barát szakadárok azt állítják, hogy az ukrán fegyveres erők nagy veszteségeket szenvedtek a terrorellenes művelet során. A másik oldal - nyilván - cáfol.

2014.05.17 11:05MTI
Forrás: Wikipedia

A szakadárok állítása szerint a kormányerőknek május 2-tól 12-ig 650 emberük esett el, sebesült meg vagy került fogságba. A Kijev által közölt veszteséglistán jóval kevesebb áldozat szerepel.

A szakadárok által összeállított veszteséglistát Vjacseszlav Ponomarjov, Szlovjanszk "népi polgármestere" hozta nyilvánosságra sajtótájékoztatóján, amelynek videofelvételét szombaton tette közzé az úgynevezett "donyecki népköztársaság" sajtószolgálata.

Ponomarjov szerint "a fasiszta kijevi büntetőjunta" 650 elesett, megsebesült vagy fogságba került embere közül 285-en a Jobboldali Szektor szélsőségesei, akiknek többsége a Nemzeti Gárda soraiban harcolt, illetve 120 zsoldos is van köztük, továbbá 90 ember az ukrán biztonsági szolgálattól (SZBU).

Ponomarjov szerint külföldiek is vannak köztük: a Bartlomiej Sienkiewicz jelenlegi lengyel belügyminiszter által néhány éve létrehozott ASBS Othago katonai vállalat hat embere, az amerikai Greystone védelmi cég 14 fegyverese, illetve az ugyancsak amerikai Academi (korábbi Blackwater) vállalat 50 tagja. Ponomarjov szerint az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és a Szövetségi Nyomozó Hivatal (FBI) együttvéve 25 embert "veszített", közülük tizenhárman meghaltak.

Emellett nyolc helikoptert, egy Hummer katonai járművet, három ágyút, hat páncélozott harcjárművet, továbbá négy gyalogsági harcjárművet veszítettek az ukrán erők.

Ponomarjov szerint a szakadárok oldalán ellenben május 2-tól 12-ig "csak" nyolc ember halt meg, és hárman megsebesültek.

Hangsúlyozta, hogy nem szerepelnek a veszteséglistán azok a békés polgárok, akiket kivégeztek az ukrán erők Andrijivka és Szemenyivka faluban.

Ponomarjov bejelentése előtt néhány órával az UNIAN hírügynökség azt írta az SZBU-ra hivatkozva, hogy az ukrán fegyveres szervezetek fegyveresei közül összesen 21-en haltak meg és 65-en sebesültek meg eddig a kelet-ukrajnai terrorellenes műveletben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.