Fizetés? Nyugdíj?

The New York Times: főszerkesztőváltás és találgatások

Abramsont szerdán váltották le, váratlanul. Pozícióját a Pulitzer-díjas Dean Baquet, a szerkesztőség eddigi második embere vette át. Ő az első afroamerikai újságíró a lap élén.

2014.05.16 07:50MTI
Forrás: youtube.com

Egymásnak ellentmondó értesülések jelentek meg csütörtökön az amerikai médiában azzal kapcsolatban, hogy miért váltották le a The New York Times első női főszerkesztőjét, Jill Abramsont.

A The New York Times Company szerdán váltotta le váratlanul a liberális lapot két és fél éve vezető Abramsont. Pozícióját a Pulitzer-díjas Dean Baquet, a szerkesztőség eddigi második embere, a The Los Angeles Times korábbi főszerkesztője vette át. Ő az első afroamerikai újságíró a lap élén.

A vezetőcsere okaival kapcsolatban találgatások kaptak szárnyra. A The New Yorker egy Abramsonhoz közelálló személyre hivatkozva az írta, hogy a volt főszerkesztő vitába keveredett a kiadóvállalat vezetésével, mert megtudta, hogy mind a fizetése, mind pedig a cég által utána fizetett nyugdíjjárulék kevesebb annál, amennyit elődje, Bill Keller kapott.

Arthur Sulzberger, a lap kiadója és a lapot birtokló cég elnöke csütörtökön kiadott nyilatkozatában azt írta, "egyszerűen nem igaz, hogy Jill javadalmazása jelentősebb alacsonyabb lett volna, mint az elődjeié". (Egy a lap alkalmazottjai között csütörtökön köröztetett belső kommünikéban kijelentette, hogy Abramson összességében 10 százalékkal többet kapott, mint Keller.)

Sulzberger állította, hogy döntésében, miszerint Abramson "nem maradhatott főszerkesztő", nem volt szerepe semmiféle bérvitának. Szavai szerint a váltás mögött az áll, hogy aggályai voltak azzal kapcsolatban, ahogyan a menesztett főszerkesztő a szerkesztőséget vezette, amit az éves értékelés alkalmával személyesen is közölt az érintettel.

A kiadó arról nem adott tájékoztatást, hogy mik voltak a konkrét kifogásai Abramsonnal szemben. A csütörtöki The New York Times szerint a volt főszerkesztő mind a kiadójával, mind a helyettesével vitában állt.

A CNN hírtelevízió úgy értesült, hogy Abramson főszerkesztő-helyettessé akarta kinevezni Baquet mellé Janine Gibsont, a brit The Guardian című brit lap amerikai részlegének, a Guardian US-nek a vezetőjét. A konfliktusban Sulzberger a szerkesztőség második embere mellé állt, és Gibson végül nemet mondott a felkérésre.

Az NPR közszolgálati rádió tudni véli, hogy a leváltott főszerkesztő a hirdetések és a videojelentések kérdésében összekülönbözött Mark Thompsonnal, a New York Times Co. vezérigazgatójával, akit Sulzberger 2012-ben a BBC-től csábított át.

Egyes vélemények szerint a főszerkesztőváltástól a The New York Times digitális termékeinek felfutása várható.

A 60 éves Abramson 1997-ben a The Wall Street Journaltől került a The New York Timeshoz, 2003-as felelős szerkesztővé (főszerkesztő-helyettessé) történt kinevezése előtt előbb washingtoni szerkesztő, majd a lap amerikai fővárosban működő tudósítói irodájának vezetője volt.

Abramson elődje, Bill Keller nyolc évig töltötte be a főszerkesztői posztot. Előtte kevesebb mint két éven át Howell Raines vezette a szerkesztőséget, akinek 2003-ben egy Jayson Blair nevű riporter plágiumbotránya miatt kellett távoznia.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.