Kitelepítések

Szükségállapot Kaliforniában az erdőtüzek miatt

Szükségállapotot hirdetett ki csütörtökön Gerry Brown kaliforniai polgármester, miután az államban kilenc erdőtűz pusztít, mintegy 36 négyzetkilométeren.

2014.05.16 04:25MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/domdeen

Súlyosabb sérülésekről nem érkezett jelentés, de mintegy 23 ezer embert ki kellett telepíteni és az több száz iskolájában a jövő hétig szünetel a tanítás. A lángokkal folytatott küzdelem során legkevesebb két tűzoltó könnyebb sérüléseket szenvedett. A San Diegótól északra fekvő San Marcosban 21 ezer embert szólítottak fel otthonának elhagyására, valamint evakuálták a Kaliforniai Állami Egyetem ottani campusának csaknem 10 ezer hallgatóját is.

A városban legkevesebb öt épület leégett. A San Diegótól mintegy 50 kilométerre található, partvidéki Carlsbadban biztonsági okokból bezárták a Legoland parkot, ahol a tűz miatt áramszünet keletkezett. A településen egy nyolclakásos lakóház a lángok martalékává vált, továbbá két üzlet és nyolc magánház is megrongálódott. Tűz keletkezet szerdán a haditengerészet Camp Pendleton-i bázisán is.

A tűz terjedését a régóta tartó szárazság, az erős szél és a csaknem 38 fokos kánikula is segíti. A meteorológiai előrejelzés szerint pénteken is hasonló forróság várható. A hatóságok felszólították a veszélyeztetett övezetek lakóit, hogy készüljenek fel a menekülése és hogy irtsák ki a csalitost a házaik közelében. A lángok elleni harcban oltó repülőgépeket és katonai helikoptereket is bevetettek. A tűzvész lehetséges okait egyelőre vizsgálják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.