Gyorsan terjedt

Húszezer embert kellett kimenekíteni az erdőtűz miatt Kaliforniában

A 280 hektáron tomboló erdőtűz kedd reggel lobbant fel, s a bokrokkal benőtt kanyonokban a forró, száraz széllökések miatt gyorsan terjedt.

2014.05.14 08:01MTI
freedigitalphotos.net/xedos4

Több mint húszezer embert kellett kimenekíteni erdőtüzek elől Kalifornia déli részén kedden, de eddig csak egy mobilház égett le a szokatlan hőség és heves szelek okozta tüzekben.

A San Diegó-i katasztrófaelhárítási központ szerint a veszélyeztetett házak többsége a városban, illetve az azonos nevű megye déli részén található.

A 280 hektáron tomboló erdőtűz kedd reggel lobbant fel, s a bokrokkal benőtt kanyonokban a forró, száraz széllökések miatt gyorsan terjedt. Legalább két gimnázium és egy általános iskola tanulóit is evakuálták – mondta el Gary Hassen rendőrnyomozó.

A San Diego megye déli részén fekvő Campo kisvárosban a lángok elemésztettek egy mobilházat, öt másik lakóit ki kellett menekíteni, mielőtt sikerült a tüzet megfékezni.

Los Angelestől északra, Santa Barbara megyében kedd délután csaptak fel a lángok, a tűz gyorsan kiterjedt mintegy hatvan hektárra, és Lompoc városban 150-200 ház került veszélybe – közölték a hatóságok, akik elrendelték a lakók evakuálását.

A hét közepén a hőmérséklet a térségben feltehetően megdöntötte az eddig mért legmagasabb értékeket – közölte a nemzeti meteorológiai szolgálat. Los Angelesben délben 33,5 Celsius-fokot mértek, 10 fokkal magasabbat az ilyenkor szokásosnál.

Dél-Kaliforniában idén január 1. óta 1351 tűzesethez hívták ki a tűzoltókat, az ilyenkor szokásos átlagos 700 riasztással szemben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.