Több százan voltak

Thaiföldi tüntetők megrohamozták a légierő egy létesítményét, elüldözték a kormányfőt

Kormányellenes tüntetők megrohamozták a légierő egy létesítményét és elüldözték onnan a kormányfőt és a választási bizottság tagjait Thaiföldön csütörtökön.

2014.05.15 08:22MTI
freedigitalphotos.net/worradmu

A Reuters hírügynökség forrásai szerint tüntetők százai törtek be a létesítménybe egy hátsó bejáraton, ezért az ott tartózkodó politikusok - akik a parlamenti voksolások kiírásáról tárgyaltak - menekülőre fogták.

Nivatthamrong Bunszongphaiszan miniszterelnök - aki egy hete vette át a posztot az alkotmánybíróság által lemondatott elődjétől, Jinglak Sinavatrától - arról tárgyalt a választási bizottsággal a megrohamozott épületben, hogy a közeljövőben parlamenti választásokat írjanak ki a tavaly november óta mély belpolitikai válságban őrlődő országban.

A kormány távozását követelő tüntetők - akik az ellenzéki Demokrata Párt hívei - ugyanakkor elutasítják a voksolást, és azt akarják, hogy egy szakértői kabinet álljon fel, és hajtson végre alkotmányos reformokat a voksolás előtt.

Ennek hátterében az áll, hogy a városi középosztály és a bangkoki elit által támogatott Demokrata Párt két évtizede nem tud választásokat nyerni. Ugyanakkor a párt hívei szerint ennek az az oka, hogy a Sinavatra-család és szövetségesei által irányított politikai erők velejéig korruptak, és "megveszik" a vidéki szegények szavazatait.

Az ellenzékiek februárban már megakadályozták a Jinglak által kiírt előre hozott választások rendben való lebonyolítását, és a voksolás eredményét az alkotmánybíróság megsemmisítette.

Bangkokban a nap folyamán egy másik helyszínen is súlyos incidens történt, a főváros történelmi negyedében két ember meghalt és kéttucatnyian megsebesültek egy, a tüntetők ellen elkövetett támadásban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.