Tegnap lemondatták a kormányfőt

Kézigránátos támadások Thaiföldön

Kézigránátot dobtak a thaiföldi alkotmánybíróság egyik tagjának otthonára csütörtökön, egy nappal azután, hogy a taláros testület lemondásra kényszerítette Jinglak Sinavatra kormányfőt és kabinetjének több tagját hatalommal való visszaélés miatt.

2014.05.08 07:53MTI
freedigitalphotos.net/graur razvan ionut

Egy rendőrparancsnok elmondta, hogy a támadásban senkinek nem esett baja. A tetteseknek az a céljuk, hogy még inkább elmélyítsék a politikai viszályt az országban - tette hozzá.

Csütörtökre virradóra a legnagyobb thaiföldi bank központjában és egy tudományos kutatóintézet épületében is károk keletkeztek hasonló kézigránát-támadások miatt.

Az alkotmánybíróság szerdán kényszerítette lemondásra a kormányfőt és több miniszterét amiatt, hogy visszaélt hatalmával, amikor 2011-ban áthelyezte más állásba Thauil Plienszrit, a nemzetbiztonsági tanács vezetőjét. A bíróság szerint ez az erős politikai befolyással bíró Sinavatra-család érdekeit szolgálta.

Az ítélet szerint bűnrészes volt ebben a kabinet kilenc tagja is, ezért a miniszterelnök mellett nekik is távozniuk kell. A kabinet többi, kéttucatnyi tagja azonban a helyén maradt.

Az alkotmánybíróság a miniszterelnök lemondatásával tulajdonképpen megvalósította azt, amit hónapok óta követelnek a kormányellenes tüntetők, akik azzal vádolták a kormányfőt, hogy 2006-ban megbuktatott bátyja, Thakszin Sinavatra bábja volt, és az ő korrupciós politikáját folytatta.

A történtek azonban nem csillapítják a politikai ellentéteket: Jinglak hívei hatalmas tüntetést jelentette be szombatra, hogy tiltakozzanak a bírósági döntés ellen.

Akanat Prompha, a kormányellenes tüntetők szóvivője viszont bejelentette, hogy a tiltakozók készek megalakítani saját kormányukat, mert szerintük az átmeneti kabinet illegitim Jinglak távozása után is, ugyanis a miniszterelnöki posztra kijelölt Nivatthamrong Bunszongphaiszan kereskedelmi miniszter is a Sinavatra-klán embere.

Az ellenzékiek a péntekre tervezett, döntő fontosságúnak tartott "akciónapon" hozzák nyilvánosságra saját kormánylistájukat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.