Zuma

Mandela emlékének is köszönhető az Afrikai Nemzeti Kongresszus győzelme

"Megígérhetem, hogy továbbvisszük Madiba örökségét" - hangoztatta Zuma, törzsi nevén említve Mandelát, aki szintén volt államfő és az ANC elnöke is.

2014.05.11 10:14MTI
Fotó: ma.hu

Jacob Zuma dél-afrikai elnök szerint pártja, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) az apartheid elleni harc decemberben elhunyt nemzeti hőse, Nelson Mandela emlékének is köszönheti győzelmét a minap tartott választásokon.

"Megígérhetem, hogy továbbvisszük Madiba örökségét" - hangoztatta Zuma, törzsi nevén említve Mandelát, aki szintén volt államfő és az ANC elnöke is.

Ez volt az elnök első nyilvános beszéde azóta, hogy az ANC a várt nagy többséggel, a szavazatok 62,15 százalékával megnyerte a választást.

"Győzelmünk azt is megerősíti, hogy a nép többségének továbbra is az ANC a legfőbb reménye, különösen a szegényeknek és a munkásosztálynak" - fogalmazott Zuma.

A Nobel-békedíjas Mandela, aki 95 éves korában, tavaly december 5-én hunyt el, páratlan hősnek számít Dél-Afrika fekete bőrű lakosságának körében, a nemzet atyjaként is emlegetik.

Az ANC a nagyarányú győzelem ellenére valamivel gyengébben szerepelt a mostani választáson az előzőnél, amikor 65,9 százalékot szerzett.

A második legnagyobb erő a Demokratikus Szövetség (DA) maradt, amely most 22,15 százalékot kapott, öt és fél százalékponttal többet, mint öt éve.

A harmadik legnagyobb frakció a populista Gazdasági Szabadságharcosok nevű politikai erőé lesz, amely a voksok 6,3 százalékát nyerte el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.