Támadás Fallúdzsánál, több tucat halott

Elege lett Iraknak az Al-Kaidából

Az iraki hadsereg támadást indított a hónapok óta radikális iszlamisták ellenőrzése alatt álló Fallúdzsa városánál pénteken, a harcokban több tucat ember, köztük sok civil életét vesztette.

2014.05.09 22:05MTI
Forrás: Wikipedia

A hadsereg, a terrorellenes erők, belügyi alakulatok és a kormányt támogató törzsi milíciák a város közelében tüzérségi támogatás mellett próbáltak területeket visszaszerezni a felkelőktől, hogy azokról pontokról később ostrom alá tudják venni Fallúdzsát.

A harcokban jelentések szerint több tucat fegyveres és legalább tizenhat civil, köztük két gyerek halt meg. Az összecsapások miatt beszámolók szerint sok lakos elhagyta a települést, és az ágyúzás több épületben is kárt tett.

A Bagdadtól mindössze 65 kilométerre nyugatra fekvő Fallúdzsát még decemberben foglalták el az al-Kaidához köthető, Szíriában is aktív Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű terrorszervezet fegyveresei, több más közeli területtel egyetemben. Az ILIÁ harcosai az iraki biztonsági erők és helyi szunnita törzsi fegyveresek közti összecsapások nyomán kialakult felfordulást kihasználva tudták megvetni a lábukat Fallúdzsábsn.

Habár azóta a hadsereg és a törzsi milíciák megbékéltek és egymás oldalán harcolnak az ILIÁ ellen, megfigyelők szerint valószínűtlen, hogy egyhamar kiterjedt ostrom alá veszik a várost, mivel az jelentős anyagi károk mellett vélhetően nagy számú civil áldozattal is járna.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.