"Ízléstelen, helytelen!"

Iraki veteránok tiltakozása miatt leállították a Fallúdzsa-játékot

Hat nap Fallúdzsában címmel adott volna ki a Konami cég egy katonai szimulációs játékot, amelyben az iraki háborút akarták feldolgozni, az iraki veteránok körében azonban ez akkora felháborodást okozott, hogy végül a japán cég leállította a projektet.

2009.04.29 19:20MTI

A még fejlesztés alatt álló játék az amerikai tengerészgyalogság szemszögéből mutatta volna be a 2004. novemberi háborús eseményeket.

Fallúdzsa az iraki ellenállók egyik megerősített fellegvára volt, amelyet az amerikai hadsereg elfoglalt egy rendkívül intenzív tűzharc közepette, több mint 1200 ellenálló vesztette életét.

A Hat nap Fallúdzsában című játékot az Atomic Games fejlesztette és mintegy negyven valódi tengerészgyalogos segítette munkájukat. A Konami korábban rendkívül realisztikus lövöldözős játékként reklámozta, amelyik "teljesen egyedülálló a maga nemében", és amelyben teljesen autentikus fegyvereket használhatnak a játékosok az amerikai tengerészgyalogosok bőrébe bújva - olvashatjuk a Yahoo cikkében.

Ugyanakkor a játékot sok háborús veterán, illetve az elesettek családtagjai is bírálták, ízléstelennek és helytelennek tartották annak megjelenését. A Konami valószínűleg ennek hatására vált meg a kiadási jogától, bár döntésüket nem indokolták meg. Az Atomic elnöke, Peter Tamte igencsak meglepődött a Konami lépésén.

Ennek oka az, hogy a játékkiadók nem szoktak visszariadni a botrányosnak ítélt játékok kiadásától, különösen akkor, ha a média kiemelt figyelme az eladásokat is fellendíti. Pontosan ez történt például a Rockstar játékainak esetében is, ahol a híres bűnöző-szimulátor, a Grand Theft Auto sorozat különböző perek és médiabotrányok láncolatát vonta maga után (sőt, még a nagyhangú játékellenes aktivista ex-ügyvéd, Jack Thompson "médiakarrierjét" is beindította), ugyanakkor a "negatív reklám is reklám" alapján jócskán megdobta a cég bevételét.

A Konamira viszont nem túlzottan jellemzőek a botrányosnak ítélhető játékok. Általában a kiadó házon belül, és nem külsős játékfejlesztő cégekkel dolgozik, olyan bejáratott, sok hasznot hozó sorozatokat kiadva, mint a Metal Gears Solid című taktikai lopakodós játék, vagy a Silent Hill horror témájú akció-kalandok.

Az Atomic Games sem kifejezetten a botrányt kavaró játékokra specializálódott: korábbi címeiben, Close Combat és World at War sorozatokban leginkább komplex háborús stratégiai játékokon dolgoztak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.