Minden felkelő ehagyta a várost

Visszatérnek a lakók, tart az aknamentesítés Homszban

Megkezdődött a szíriai Homsz városában az aknamentesítés és az elmenekült lakók visszatérése pénteken, miután az előző nap a felkelők kétéves harcok után elhagyták a települést.

2014.05.09 18:46MTI
freedigitalphotos.net/graur razvan ionut

A felkelők kivonulását követően pénteken a szíriai kormányerők vették ellenőrzésük alá a települést. Talál el-Barázi, Homsz kormányzója közölte, hogy a városban már "nincsenek fegyveresek és harcosok", és a mérnökök megkezdték az utcákat ellepő aknák hatástalanítását. Ez utóbbi művelet során pénteken két katona életét vesztette.

A nap folyamán korábban elmenekült homsziak százai érkeztek gyalogosan egykori lakhelyükre, ugyanakkor a város jelenleg még romokban áll, és Hamídija kerületben, ahol elsőként kezdték el felszedni az aknákat, az épületek nagy része megsemmisült.

Egy helyi ortodox metropolita pedig arról számolt be, hogy a homszi óvárosban legalább 11 templom semmisült meg. Homszt a héten összesen 1200 felkelő és civil hagyta el buszokon a kormány és a lázadók egy héttel ezelőtti tűzszüneti megállapodásának értelmében.

A megegyezés azután született meg, hogy a kormányerők körbezárták és hevesen támadták a várost, amelynek a felkelők által ellenőrzött részében gyakorlatilag éhínség alakult ki. Pénteken a múlt heti megállapodás egy másik részlete is teljesült, miután segélyszállítmányok érkezhettek két, (szunnita) felkelők által ostromgyűrű alá vett síita településre.

John Ging, az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalának (OCHA) műveleti igazgatója azt közölte pénteken, hogy a homszi tűzszüneti megállapodás Irán és Oroszország szíriai nagyköveteinek közbenjárása segítségével jött létre. Moszkva és Teherán Bassár el-Aszad szíriai elnök legfőbb külföldi támogatói.

Megfigyelők szerint azzal, hogy az ország harmadik legnagyobb városa gyakorlatilag visszakerül a kormányerők ellenőrzése alá, Aszad jelentős politikai és katonai győzelmet könyvelhet el: a hadsereg befolyása erősödik az ország legfontosabb, nyugati felén, az elnök politikai hatalma pedig növekszik a június harmadikán esedékes elnökválasztás előtt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.