A Boko Haram hurcolta el a diákokat

AI: a nigériai hadsereg tudott a lányiskola ellen készülő támadásról

A nigériai hadsereget figyelmeztették arról, hogy a Boko Haram iszlamista szervezet támadásra készül a Chibok városában található lányiskola ellen, de semmilyen sürgős intézkedést nem tett a merénylet megakadályozására.

2014.05.09 17:46MTI
freedigitalphotos.net/worradmu

A Borno szövetségi állambeli Chibok település bentlakásos iskolájából április 14-én kétszázhetvenhat diáklányt raboltak el, ötvenhármuknak sikerült elmenekülniük, de kétszázhuszonhármat még mindig fogva tartanak a szélsőségesek.

Az Amnesty International (AI) "hiteles forrásokra" hivatkozva megerősítette, hogy a nigériai hadsereg Maiduguri tartományi fővárosban található katonai főhadiszállását április 14-én helyi idő szerint este hét óra körül értesítették arról, hogy az iszlamista szélsőségesek támadást terveznek a leányiskola ellen - majdnem négy órával az akció előtt.

A katonaság azonban nem tudta felállítani a szükséges csapatot a támadás megakadályozására a hadsereg elégtelen forrásai és a jobb felszereléssel rendelkező iszlamistáktól való félelem miatt - olvasható az AI közleményében.

A diáklányok elrablása széles körben felháborodást váltott ki, és az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Kína és Spanyolország is segítségéről biztosította a nigériai kormányt. Pénteken brit szakértők érkeztek a nigériai fővárosba, hogy a már ott tartózkodó tízfős amerikai katonai csoporttal együttműködésben segítsék a diáklányok kiszabadítására tett erőfeszítéseket.

A britek kijelentették, hogy céljaik közé tartozik a Boko Haram legyőzése is. Eközben az iszlamista szervezet továbbra is támadásokat hajt végre Nigéria északi részén.

Helyi források megerősítették, hogy a szélsőségesek csütörtök este felrobbantottak egy hidat a kameruni határ közelében fekvő Gamboru Ngala faluban, és a támadásban harmincan vesztették életüket.

Ugyanezen településre hétfő éjszaka támadtak az iszlamista szervezet fegyveresei, és válogatás nélkül lőttek a lakosságra. A vérengzés több száz áldozatot szedett, a hírügynökségek száz és háromszáz közé teszik a halottak számát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.