Több mint 200 fiatalt hurcoltak el

Rabszolgaság, kényszerházasság lehet a Nigériában elrabolt diáklányok sorsa

Elismerte a Boko Haram iszlamista szervezet vezetője, hogy emberei raboltak el több mint kétszáz diáklányt Nigéria északkeleti részén a múlt hónapban.

2014.05.05 16:00MTI
freedigitalphotos.net/Simon Howden

Abubakar Sekau hétfőn közzétett videoüzenetében közölte: rabszolgaként fogják kezelni, eladják és házasságra kényszerítik a diáklányokat. A hatóságok eddig is a Boko Haramot gyanúsították az emberrablással, amely azonban csak most jelentkezett a cselekmény elkövetőjeként.

"Én raboltam el a lányaitokat. Allah nevében el fogom őket adni a piacon" - mondta a szervezet vezetője az AFP francia hírügynökség által megszerzett 57 perces felvételen.

Olyan hírek is napvilágot láttak, amelyek szerint a tizenéves lányokat átszállíthatták a szomszédos Csádba és Kamerunba, hogy fejenként 12 dollárnak megfelelő összegért (2700 forintért) adják el őket. "Megmondtam, hogy fel kell hagyni a nyugati oktatással. Lányok, abba kell hagynotok az iskolát és meg kell házasodni" - hangsúlyozta a férfi, aki a felvételen katonai gyakorlóruhában, egy páncélozott szállító jármű és két, gépfegyverekkel felszerelt kisteherautó előtt látható hat fegyveres férfi társaságában.

A kép homályos, de ennek ellenére tisztán látszik Sekau arca, aki a felvétel első 14 percében a demokráciát, a nyugati oktatást és a hitetleneket bírálja hausza, arab és angol nyelven.

A lányok elrablása elleni tüntetések egyik vezetője eközben azt állította, hogy a nigériai first lady parancsára hétfőn őrizetbe vették őt és a demonstrációk egy másik vezérét is.

A nő szerint Jonathan Goodluck elnök felesége azzal vádolta őket, hogy ők is tagjai a Boko Haramnak és rossz hírét akarják kelteni a kormánynak. A később szabadon engedett asszony az AP amerikai hírügynökségnek adott interjújában közölte, hogy az elnök felesége szerint a nőknek nincs joguk tüntetni.

A Daily Trust című lap értesülései szerint a first lady arra szólította fel a nigériai nőket, hogy fejezzék be a tüntetést és figyelmeztette őket: "magukat hibáztassák, ha valami történik velük a demonstrációk alatt".

A Borno szövetségi állambeli Chibok település bentlakásos iskolájából április 14-én kétszázhetvenhat diáklányt raboltak el, ötvenhármuknak sikerült elmenekülniük, de kétszázhuszonhármat még mindig fogva tartanak.

A Boko Haram (a szervezet neve hausza nyelven azt jelenti, hogy tilos a nyugati oktatás) 2009 óta egyre véresebb lázadóharcot vív az északkeleti és középső országrészben; a szervezet iszlám államot akar megteremteni az afrikai ország északi, muzulmán többségű felén. Nigéria déli felében szintén garázdálkodnak emberrablók, akik vasárnap elraboltak három holland állampolgárt.

Bayelsa szövetségi állam rendőrparancsnoka hétfőn elmondta, hogy a három holland testőrök nélkül utazott Letugbene városba egy kórház felújítása ügyében, amikor elhurcolták őket. A rablók még nem jelentkeztek követelésekkel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.