Fontos a kínai párbeszéd

Norvég kormányfő: "szükséges áldozat" a dalai láma kormányzati fogadásának elmaradása

A norvég kormányfő a Kínával fenntartott kapcsolatok normalizálásához szükséges áldozatnak nevezte, hogy a kabinet tagjai nem fogadták a skandináv országban háromnapos látogatást tevő dalai lámát.

2014.05.09 17:11MTI
freedigitalphotos.net/adamr

"Ez egy szükséges áldozat annak érdekében, hogy megmutassuk, fontosnak tartjuk a Kínával való párbeszédet" - közölte Erna Solberg norvég miniszterelnök az NRK rádióadóval.

A konzervatív kormányfő arra hivatkozott, hogy Osló és Peking között négy éve gyakorlatilag nincs politikai kapcsolat, ami miatt olyan ügyekben sem tudnak együttműködni, mint a klímaváltozás és az emberi jogok.

A kínai kormány szeparatistának tartja a tibeti vallási vezetőt, és rendre retorziót alkalmaz azon (gyengébb) országok ellen, amelyek vezetői fogadják a dalai lámát.

A kínai külügyminisztérium a napokban többször is nyíltan figyelmeztette Norvégiát a tibeti vallási vezető útjával kapcsolatban, amelynek az apropója az volt, hogy a dalai lámának 25 évvel ezelőtt ítélték oda a Nobel-békedíjat.

A két ország politikai kapcsolatai a 2010-es Nobel-békedíj óta gyakorlatilag megszakadtak: ezt az elismerést Liu Hsziao-po - demokráciapárti írásai miatt 11 éves börtönbüntetésre ítélt - kínai ellenzékinek ítélte oda a Noel-bizottság. S bár ez egy független testület, Peking a norvég kormányon vett revansot.

Ugyanakkor a norvég parlament Tibettel foglalkozó bizottságának tagjai - köztük a kormányzó koalíció egyes képviselői - pénteken fogadták a parlamentben a dalai lámát. S a vallási vezető - korábbi hírekkel ellentétben - a főbejáraton, nem pedig egy hátsó ajtón keresztül léphetett be a törvényhozás épületébe.

A történtekkel kapcsolatban Norvégiában sokan azzal vádolták a kormányt, hogy gyáván járt el, és gyakorlatilag feladta elveit a kínai kapcsolatok rendezésétől remélt anyagi haszonért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.