Egy hónapja tartó választások

Milyen ország az, ahol erőszaktevők indulnak a választáson?

Azt hiszi, a magyar politikai élet rossz? Van, ahol a képviselőjelöltek közül több mint 1200 jelenleg is bűnvádi eljárás alatt áll nemi erőszakért, emberrablásért, zsarolásért, emberölésért...

2014.05.06 15:35MTI
Forrás: Wikipedia

Az áprilisban kezdett, szakaszosan zajló indiai parlamenti választások képviselőjelöltjei közül több mint 1200 jelenleg is bűnvádi eljárás alatt áll. A politikusok bűnlajstromán a nemi erőszak mellett az emberrablás, zsarolás, sőt emberölés is szerepel - derült ki az indiai Demokratikus Reform Társasága (ADR) adataiból.

Az ahmedábádi székhelyű civil szervezet szerint India nagy részén az erőszak és politika elválaszthatatlan egymástól. A politikai pártok a helyi maffiával szövetkezve igyekeznek megfélemlíteni riválisaikat. Az indiai törvények csak azokat tiltják el politikai hivatal viselésétől, akik ellen jogerős ítélet van érvényben, a bíróságok túlterheltsége miatt azonban sokszor évekig, sőt évtizedekig is eltarthat, míg egy ügy eljut eddig a szakaszig.

Az ADR jelentésében példaként említette Atik Ahmed Uttar Prades-i képviselőjelöltet, akinek számláján többtucatnyi bűncselekmény, köztük politikai ellenlábasának meggyilkolása szerepel. A politikus 18 hónapig volt börtönben, ahonnan óvadék ellenében szabadult. Az ADR tudomása szerint az észak-indiai államot kormányzó Szamadzsvadi (Szocialista) Párt képviselőjét még egyszer sem ítélték el, és a politikus tagadja az ellene felhozott vádakat. Umes Szinha, a helyi választási bizottság vezetője elmondta: a jelöltek háttere miatt az India legnépesebb államának számító Uttar Pradesban 15 választókörzetből 10-ben rendkívüli biztonsági intézkedéseket léptettek érvénybe a szerdai választásokra való tekintettel. A rendőrök fegyvereket koboztak el és folyamatosan rajta tartják szemüket a köztudottan politikusokhoz kötődő bűnbandák tagjain - közölte az ADR.

Indiában a több szakaszban zajló választások biztonságos lebonyolítását országszerte rendőrök és katonák százezrei szavatolják. A voksolás - amelynek során az 545 tagú alsóházat (lok szabha) választják újra - utolsó fázisát hétfőn tartják, az eredmények pedig május 16-án várhatók.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.