A kerékpárjavító, aki nem tud veszteni

Talán 159-szerre megválasztják

Százötvennyolc alkalommal jelöltette magát választásokon több mint negyedszázada K. Padmaradzsan, akit India legnagyobb és legmakacsabb politikai vesztesének tartanak.

2014.05.02 05:30MTI
Forrás: Wikipedia

A kerékpárjavító 1988-ban adta fejét a választási küzdelemre. A férfi be akarja bizonyítani, hogy egy kisembernek is tartania kell magát, hogy az ambíció nem kiváltság a kasztok társadalmában, ahol néhány befolyásos család osztozik a tortán.

"Bicikligumi-javítóműhelyem volt. Akkor jutott eszembe, hogy egy közönséges jövedelemmel rendelkező, társadalmi rang nélküli ember is indulhat a választásokon" - mondta el az AFP francia hírügynökségnek.

Ez volt az első kudarca, de korántsem az utolsó. Valamennyi választáson alulmaradt 26 év alatt az urnák Don Quijotéja, aki Atal Bihari Vadzspaji volt és Manmohan Szingh jelenlegi kormányfőhöz hasonlóan bátran harcba száll az indiai politika szélmalmaival.

Eddig 1,2 millió rúpiát (4,4 millió forintot) költött jelöltségei finanszírozására, és sikerült bekerülnie az indiai rekordok könyvébe.

"Nem azért indultam soha, hogy győzzek a választáson, az eredmény közömbös számomra" - mondta.

Legjobb eredményét 2011-ben érte el, amikor 6273 szavazatot kapott a szülőföldjén, a dél-indiai Tamilnádu szövetségi államban tartott parlamenti választáson. Furcsa módon örök vesztes hírneve hozott neki némi sikert.

A kereskedő szerdán indul a parlamenti választásokon Gudzsarát szövetségi államban a nagy esélyes Narendra Modi ellen. A felmérések szerint a hindu nacionalista politikus válthatja fel a kormányrúdnál Sonia Gandhi Kongresszus Pártját.

"Mindig azok ellen indulok, akik sokat szerepelnek a hírekben. A média mostani sztárja Narendra Modi" - mondta büszkén.

K. Padmaradzsan a legnagyobb élő vesztes. Előtte az 1998-ban elhunyt Kaka Dzsoginder Szingh 300 sikertelen jelöltségével állított fel rekordot. Padmaradzsan számára ez nehéz cél, de nem elérhetetlen.

"Azok, akik az első indulásomkor gúnyolódtak, ma már az én oldalamon állnak, és az szeretnék, hogy annyiszor jelöltessem magam életemben, ahányszor csak tudom" - mondta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.