Snowden

Egész társadalmak vannak folyamatos megfigyelés alatt

"Legyenek nyugodtak, az állami megfigyelés szabadságjogaink legitim védelmét szolgálják!"

2014.05.03 10:35MTI
Forrás: Wikipedia

Nem pusztán egyének, hanem egész társadalmak vannak folyamatos megfigyelés alatt - jelentette ki helyi idő szerint pénteken egy torontói nyilvános vitán Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) egykori alkalmazottja, aki hatalmas adatmennyiséget szivárogtatott ki az amerikai és a brit titkosszolgálatok adatgyűjtési tevékenységéről.

Snowden videokapcsolaton keresztül vett részt a kanadai nagyvárosban félévente megrendezendő Munk-vitán, amelyen ezúttal az emberek állam általi ellenőrzése volt a téma, a vitára bocsátott állítás pedig az: "Legyenek nyugodtak, az állami megfigyelés szabadságjogaink legitim védelmét szolgálják!" Az állítás mellett érvelő két vitapartner Michael Hayden, volt amerikai nemzetbiztonsági főigazgató és Alan M. Dershowitz ismert polgárjogi ügyvéd, a Harvard egyetem jogász professzora volt, ellenfeleik pedig Glenn Greenwald újságíró, aki áprilisban Pulitzer-díjat kapott a Snowden kiszivárogtatásaira épülő munkájáért, és Alexis Ohanian, a reddit közösségi média egyik alapítója.

Az állami megfigyelés már nem azon a hagyományos elven alapszik, hogy lehallgatják egy konkrét személynek a beszélgetését, mert fennáll a gyanú, hogy valami "rosszat" követett el. Ma már minden telefonhívást, emailt, sms-t, internetes böngészést, az ember tartózkodási helyeit, minden vásárlását, barátainak listáját, szerelmét megfigyelik - mondta Snowden videón keresztül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.