Ukrán válság

Vádat emeltek a kelet-ukrajnai parancsmegtagadó elöljárók ellen

Kötelességmegtagadás miatt szolgálati vizsgálat folyik a luhanszki belügyi főosztály, az Ukrán Biztonsági Szolgálat Alfa különleges egységének megyei alegysége, valamint több Donyeck megyei rendvédelmi vezető ellen is.

2014.04.30 16:38MTI
Forrás: youtube.com

Az ukrán főügyészség büntetőeljárást indított a kelet-ukrajnai rendvédelmi szerveknek a kijevi vezetés parancsai teljesítését megtagadó elöljárói ellen - jelentette be szerdán az ügyvivő ukrán elnök hivatalának vezetője.

Szerhij Pasinszkij közölte: három eljárást indítottak olyan alegységek parancsnokai ellen, akik megtagadták a parancs teljesítését. Hozzátette: kötelességmegtagadás miatt szolgálati vizsgálat folyik a luhanszki belügyi főosztály, az Ukrán Biztonsági Szolgálat Alfa különleges egységének megyei alegysége, valamint több Donyeck megyei rendvédelmi vezető ellen is.

Pasinszkij közölte: Kelet-Ukrajnában a belügyminisztérium különböző szerveinek mintegy 4000 alkalmazottja dolgozik, akiknek a többsége szerinte "cselekvésképtelen". Hozzátette: a térségben leváltották a rendvédelmi szervek vezetőit, "de mindenki leváltására nem volt lehetőség".

Az elnöki hivatal vezetője közölte azt is, hogy az ország területén a különleges egységek hét zászlóalját állították fel a Dnyeper bal partján, s összesen 27 ilyen zászlóalj felállítását tervezik.

Előzőleg Olekszandr Turcsinov ügyvivő államfő elismerte, hogy a kijevi kormány nem képes ellenőrzése alatt tartani a Donyeckben kialakult helyzetet, és a Kelet-Ukrajnában kialakult válsághelyzetet erő alkalmazásával megoldani nem lehet. Turcsinov kedden felszólította Arszen Avakov belügyminisztert, hogy váltsa le a Luhanszk és Donyeck megyei belügyi főosztályok minden vezetőjét.

Arszen Avakov belügyminiszter menesztéséről viszont a kijevi parlamentbe nyújtottak be határozattervezetet - közölte az ITAR-TASZSZ orosz állami hírügynökséggel Irina Berezsna, az ellenzéki Régiók Pártja parlamenti képviselője.

Berezsna szerint "az úgynevezett forradalmi események után tombol az országban a banditizmus (...) amit Avakov belügyminiszteren kívül mindenki világosan lát".

A Régiók Pártja politikusa szerint Avakovot ki kell zárni a harkivi polgármester, Hennagyij Kernesz elleni merényletkísérlet elleni nyomozásból is. Berezsna szerint Kernesz még március 17-én közölte, hogy megfenyegették, és a polgármester nem zárta ki, hogy ezek mögött a fenyegetések mögött Arszen Avakov állt. Berezsna hozzátette: "ismeretes, hogy Kernesz és Avakov rossz viszonyban állnak egymással, ami akadályozhatja a belügyi tárcánál folyó objektív vizsgálatot".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.