Újabb győzelem az oroszbarát oldalon

Horlivkában is épületeket foglaltak el a szeparatisták

Oroszbarát szeparatisták a Donyeck megyei Horlivkában is elfoglalták szerdán a városi önkormányzat és a rendőrség központi épületét.

2014.04.30 09:52MTI
freedigitalphotos.net/worradmu

Az önkormányzatot mintegy 20 fegyveres vonta ellenőrzése alá. Fegyvereket rakodnak ki az épületnél - közölte az Osztrov című ukrán internetes oldal. Horlivka a sokadik kelet-ukrajnai város, ahol az új kijevi kormánnyal szembehelyezkedő fegyveres csoportok középületeket foglalnak el, és népszavazás kiírását követelik az adott megye státusáról.

Donyeckben, ahol a szakadár fegyveresek hétfőn már elfoglalták a rendőrkapitányság és a városi tanács épületét, a város Kirov kerületi önkormányzatát is megszállták szerdán. Az értesülést megerősítette Szerhij Taruta, Donyeck megye kormányzója, amikor Olekszandr Lukjancsenkóval, az azonos nevű város polgármesterével tárgyalt.

A beszélgetésből kiderült, hogy mintegy 200, álarcos fegyveres ütött rajta a helyi önkormányzaton. Eltávolították az ukrán nemzeti lobogót és helyére kitűzték a "donyecki népköztársaságét", s elkezdtek berendezkedni az épületben, matracokat és élelmiszert hordva oda be. Luhanszk városában fegyveresek mellbe lőttek egy ügyvédet a megyei tévéközpontban.

Az UNIAN értesülése szerint az oroszbarát szeparatisták azt akarták, hogy velük együtt vegyen részt egy sajtóértekezleten. Az ügyvéd ezt megtagadta, erre két lövéssel leterítették.

A kórházba szállított férfi állapotáról orvosi források elmondták, hogy az egyik lövedék milliméterekkel kerülte csak el a szívét. Krímből érkezett fegyveres csoportok tűntek fel a dél-ukrajnai Herszon megyében, ahol akadálytalanul mozognak és a régió stratégiai létesítményeinek felmérését végzik - közölte szerdán katonai forrásokra hivatkozva Dmitro Timcsuk ukrán katonapolitikai szakértő, az "Információs Ellenállás" nevű szervezet koordinátora Facebook-oldalán.

A katonapolitikai szakértő azt írta, hogy miközben az ukrán legfelső vezetés figyelmét a kelet-ukrajnai helyzet foglalja le, az ország déli részén kialakult helyzet sem sugall derűlátást. A "vendégművészek" jelenlétét - tette hozzá - számos ízben észlelték a régióbeli ukrán katonai egységek, valamint a stratégiai létesítmények közelében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.