Kambodzsai bíróság

10 év börtön emberkereskedelemért

Emberek százait küldték dolgozni a rabszolgasághoz közeli körülmények között.

2014.04.29 13:55MTI
Forrás: Wikipedia

Emberkereskedelemért tíz év börtönre ítélt egy kambodzsai bíróság kedden hat tajvani állampolgárt, akik emberek százait küldték dolgozni a rabszolgasághoz közeli körülmények között halászhajókra afrikai és más vizekre.

Lin Jü Sint, a mára eltűnt, Giant Ocean International nevű társaság tulajdonosát tavaly fogták el Kambodzsában egy üdülőtelepen. Öt társa ügyében a bíróság távollétükben hozott ítéletet.

A társaság kambodzsaiakat küldött dolgozni halászhajókra Dél-Afrikába, Japánba, Katarba, Malajziába Mauritius szigetére, valamint Szenegálba 2009-ben, a rendőrség adatai szerint mintegy hétszáz embert. Közülük kétszáz azért tett panaszt, mert nem kapott fizetséget munkájáért.

A bíróság döntése értelmében a tulajdonosnak és társainak 1250 eurótól 11 500 euróig (387 500 - 3 565 000 forint) terjedő összeget, illetve az azután járó kamatokat kell megfizetnie több mint 150 kárvallottaknak. Az ítélet kihirdetésénél több tucatnyi áldozat és családtagja is jelen volt.

Az egyik áldozat, Keo Tol elmondta: azt ígérték neki, hogy havonta 200 dolláros (44 600 forint) fizetést kap Afrikában a tajvani halászhajón való munkáért. Ő 2011-ben került Afrikába, de onnan egy évvel később hazaszökött. "Ha nem dolgoztunk, megvertek. Nem aludhattunk eleget. Úgy dolgoztunk a hajón, mintha rabszolgák lennénk" - mesélte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.