Garantálható-e még igazságszolgáltatás?

Merkel élesen bírálta Erdogant a közösségi portálok betiltása miatt (is)

Élesen bírálta hétfőn Ankarában a német államfő Recep Tayyip Erdogan minapi intézkedéseit - közöttük a közösségi portálok betiltását -, amelyekkel az iszlamista gyökerű, konzervatív Igazságosság és Fejlődés Pártjának színeiben kormányzó miniszterelnök ellenőrizni akarja az internetet és az igazságszolgáltatást.

2014.04.28 23:30MTI
Forrás: YouTube

"Ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel a török kormánynak, mint mindenki más. Be kellett-e tiltaniuk a Twittert és a YouTube-ot?" – mondta Joachim Gauck vendéglátójával, Abdullah Güllel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

A német elnök kijelentette: nem érti, hogy Recep Tayyip Erdogan kormánya miért érezte szükségét a március 30-i helyhatósági választásokon aratott jelentős győzelme után, hogy "bizonyos rendteremtési célzattal beavatkozzon az igazságszolgáltatás ügyeibe".

"Felteszem magamnak a kérdést, hogy garantálható-e még az igazságszolgáltatás függetlensége, ha a kormány annyi ügyészt és rendőrt elmozdított állásából, ha nem hagyja, hogy fényt derítsenek bizonyos ügyekre, vagy a saját javára manipulálja az ügyeket" – fogalmazott a német államfő a török fővárosban mondott másik beszédében.

A Közép-Keleti Műszaki Egyetem (ODTU) diákjai előtt Joachim Gauck, aki tárgyalt Erdogan kormányfővel is, kipécézte azokat a minap elfogadott törvényeket, amelyek megerősítik a kormánynak az internet, illetve az igazságszolgáltatás feletti kontrollját.

"El kell mondanom, hogy ezek a fejlemények megrémisztenek, ... különös tekintettel arra, hogy a vélemény- és sajtószabadságról van szó, korlátozzák az internethez és a közösségi hálóhoz való hozzáférést, és az ellenzékhez közeli újságírókat elbocsátják, sőt bíróság elé állítják".

December közepén, amikor a hatalmát megrendítő nagyszabású korrupciós botrány kitört, Erdogan blokkoltatta a hozzáférést a Twitter mikrobloghoz és a YouTube videomegosztó portálhoz, amelyen számos, őt is érintő, telefonbeszélgetésekről készült kalóz felvételt hoztak nyilvánosságra.

A példa nélkül álló botrány ellenére a kormányfő pártja, a 2002 óta kormányzó Igazságosság és Fejlődés Pártja (AKP) márciusban nagy arányban győzött a helyhatósági választásokon.

A győzelem után Erdogan kötélhúzásba kezdett az Alkotmánybírósággal, mert a testület megsemmisítette néhány, a Twitter blokkolását és a igazságszolgáltatás feletti gyámkodását lehetővé tévő intézkedését. Gaucknak az egyetemen mondott beszéde alatt néhány tucatnyi diák tüntetett az Erdogan-kormány ellen az épület előtt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.