Legalább három orvossal végzett az ámokfutó

Biztonsági őr lövöldözött egy kabuli kórházban, több halott

Legalább három orvost megölt egy biztonsági őr, aki csütörtökön lövöldözni kezdett egy nemzetközi kórházban az afgán fővárosban, Kabulban.

2014.04.24 09:24MTI
freedigitalphotos.net/Simon Howden

Az Egyesült Államok helyi nagykövetsége később közölte, hogy mindhárom áldozat amerikai állampolgár volt. Hafiz Han körzeti rendőrfőnök azt mondta, hogy az őr váratlanul fordította fegyverét a kórházi személyzet ellen, amelynek védelmére kirendelték.

A halálos áldozatok mellett egy sebesültje is volt a támadásnak, egy ápolónő. A gyerekek gyógyításra szakosodott egészségügyi intézmény Kabul nyugati részén található, és az amerikai székhelyű Cure International nem kormányzati szervezet üzemelteti.

Ebben a hónapban ez volt már a második alkalom, hogy valamely afganisztáni intézményben "belső támadás" történt külföldiek ellen.

Az afgán belügyminisztérium tájékoztatása szerint a lövöldöző is megsebesült - ennek körülményeit a tárca nem ismertette -, és a rendőrség őrizetbe vette.

Cselekedetének okai egyelőre nem tisztázottak. Legutóbb április elején történt merénylet Afganisztánban civil külföldiek ellen. Akkor az ország keleti részén egy rendőrnek öltözött férfi rálőtt két külföldi újságírónőre. Az egyik riporter a helyszínen meghalt, a másik megsebesült.

Márciusban egy előkelő szálloda éttermében vacsorázó vendégeket ölt meg egy fegyveres. Januárban pedig öngyilkos merénylők és fegyveresek egy tucatnyi emberrel végeztek Kabul egyik közkedvelt éttermében.

Az utóbbi években megszaporodtak a hasonló belső támadások, amelyekben az afgán biztonsági erők valamely tagja társai vagy a kiképzést végző külföldi tanácsadók, illetve külföldiek ellen fordítja fegyverét.

Ezek a támadások gyengítik az afgán erőket, holott jövőre országszerte át kellene venniük a biztonsági feladatok ellátását a kivonuló nemzetközi biztonsági erőktől.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.