Depresszió, szorongás, álmatlanság...

Pszichiátrián kezelték a Fort Hood-i ámokfutót

Pszichiátriai kezelés alatt állt az a katona, aki a texasi Fort Hood támaszponton három bajtársával végzett és 16-ot megsebesített, mielőtt maga ellen fordította volna fegyverét.

2014.04.03 19:25MTI
freedigitalphotos.net

John McHugh, az amerikai hadsereg minisztere szerint az orvosok, akik depresszió, szorongás és álmatlanság panaszával kezelték a szerdai lövöldözést elkövető Ivan Lopez szakaszvezetőt, nem állapítottak meg öngyilkossági hajlamot nála.

Az elmeszakértők azt próbálták megállapítani, hogy az öngyilkosságot elkövetetett katona poszt-traumatikus stressz rendellenességben szenvedett-e. Az ámokfutó korábban a Puerto Rico-i nemzeti gárda tagja volt.

A szenátusban tanúskodó miniszter szerint Lopez két alkalommal szolgált külföldön, először a Sínai-félszigeten, a második alkalommal pedig Irakban, ahol 2011-ben négy hónapig teherautósofőr volt. Éles harci helyzetbe nem került és sebesülést nem szenvedett. Ő ugyanakkor orvosainak azt állította, hogy Irakban traumatikus agysérülést szenvedett.

A katona Fort Hood-i támadásának lehetséges indítékaival kapcsolatban hivatalosan eddig semmit nem közöltek. McHugh úgy tudja, hogy az eddigi vizsgálatok nem fedeztek fel kapcsolatot az ámokfutó és szélsőséges szervezetek között. A támadó ugyancsak Puerto Rico-i felesége együttműködik a hatóságokkal a nyomozásban.

Lopez Mark Milley tábornok, az amerikai hadsereg Fort Hoodban állomásozó III. hadtestének parancsnoka szerint a bázis egészségügyi szolgálatának egyik épületében kezdett el lövöldözni, aztán autóba szállt, amelyből tovább tüzelt, majd a szállítmányozás egy irodaépületében is leadott lövéseket. Egy katonai rendésznő rálőtt a parkolóban, mire Lopez maga ellen fordította félautomata pisztolyát.

A fegyver egy 45-ös kaliberű Smith & Wesson, amely nem tartozott a támaszpont fegyverállományába. A szakaszvezető, aki a bázison kívül lakott, a Fort Hoodba történt belépésekor - a biztonsági előírásokat megsértve - nem közölte, hogy fegyver van nála.

A sebesültek közül három nyaki, hastáji és gerincsérülésekkel életveszélyes állapotban van. Fort Hoodban, az Egyesült Államok egyik legnagyobb támaszpontján öt év alatt másodszor fordul elő, hogy egy katona a bajtársaira támad.

2009. november 5-én Nidal Malik Hasan palesztin származású pszichiáter őrnagy 13, Irakból és Afganisztánból hazatért katonatársát lőtte le, és további több mint harmincat megsebesített. Az iszlamista szélsőséges merénylőt tavaly augusztusban halálra ítélték. A 2009-es terrortámadás után Amerika-szerte szigorították a katonai létesítményekben a biztonsági előírásokat, a támadásoknak mégsem sikerült véget vetni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.