Ismét aktív fázisban

Újrakezdődött a terrorellenes művelet Kelet-Ukrajnában

"A terroristák, akik gyakorlatilag az egész donyecki régiót túszul ejtették, túlmentek minden határon azzal, hogy kínozni és gyilkolni kezdték az ukrán hazafiakat."

2014.04.23 10:39MTI
freedigitalphotos.net/Tom Curtis

Az ukrán hírportálok közlése szerint Vitalij Jarema ukrán miniszterelnök-helyettes sajtótájékoztatóján közölte, hogy Olekszandr Turcsinov ukrán ügyvivő államfő előző napi utasításával összhangban folytatódik a terrorellenes művelet, amely - mint fogalmazott - "aktív fázisát leállították" a húsvéti ünnepek idejére.

Jarema szerint a rendfenntartó szervek felszámolják a Kramatorszban, Szlovjanszkban és más Donyeck, illetve Luhanszk megyei településeken tevékenykedő "bűnbandákat". Jarema szerint szerdára virradóra terrorellenes műveletek nem voltak Kelet-Ukrajnában.

A miniszterelnök-helyettes közölte, hogy Kijev az Egyesült Államok "jelentős" támogatásában bízik az orosz agresszió fokozódása esetén. "Reméljük, hogy Oroszország agressziója esetén az Egyesült Államok nem hagy minket magunkra.

Legalábbis abban bízunk, hogy a segítség jelentős lesz" - mondta Jarema, és hozzátette, hogy az Egyesült Államok már biztosította erről Ukrajnát. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) sajtószolgálata is megerősítette szerdán, hogy "újra aktív fázisába lépett" a terrorellenes művelet.

Olekszandr Turcsinov ukrán ügyvivő államfő kedd este szólította fel a biztonsági erőket, hogy hajtsanak végre sikeres terrorellenes lépéseket, "amelyeknek az a céljuk, hogy megvédjék az Ukrajna keleti részén élő ukrán állampolgárokat a terroristákkal szemben".

Az ügyvivő államfő arra válaszul döntött így, hogy - mint sajtószolgálata közölte - kedden Szlovjanszk közelében két megkínzott férfi holttestére bukkantak. Az egyikben felismerték Volodimir Ribakot, a szintén Donyeck megyei Horlivka városi tanácsának Haza párti képviselőjét, akit előző nap raboltak el ismeretlenek.

"A terroristák, akik gyakorlatilag az egész donyecki régiót túszul ejtették, túlmentek minden határon azzal, hogy kínozni és gyilkolni kezdték az ukrán hazafiakat. Pimaszul kihívást intéztek nemcsak a mi államunkhoz, de az egész nemzetközi közösséghez azzal, hogy tüntetőleg meggyalázzák a genfi megállapodást" - húzta alá Turcsinov.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.