Ukrán válság

Amerikai rakétahordozó fregatt hajózott a Fekete-tengerre

A Taylor fregatt azért érkezett a térségbe, hogy hozzájáruljon a térségbeli béke és stabilitás fenntartásához, illetve az Egyesült Államok így biztosítsa NATO-beli partnerországait arról, hogy a közös térségbeli célkitűzések elérése érdekében kész az együttműködés megerősítésére.

2014.04.23 08:35MTI
freedigitalphotos.net/tiverylucky

Két héttel ezelőtt érkezett a Fekete-tengerre a Donald Cook amerikai romboló, amely Tomahawk típusú robotrepülőgépekkel és Aegis rakétavédelmi rendszerrel van felszerelve. Amerikai hadihajók február eleje óta állomásoznak a Fekete-tengeren.

Elsőként a Taylor fregatt és a Mount Whitney parancsnoki hajó érkezett. A fregatt azonban Törökország partjainál zátonyra futott, és emiatt túllépte a Fekete-tengeri jelenlétre vonatkozó, montreux-i egyezményben meghatározott határidőt.

A fregatt Görögországban javításon esett át, és most visszatért a fekete-tengeri szolgálatra. A montreux-i egyezmény értelmében azoknak az országoknak a hadihajói, amelyeknek nincs kijáratuk a Fekete-tengerre, legfeljebb 21 napot tartózkodhatnak ott. Az egyezmény meghatározza azt is, hogy milyen osztályú és vízkiszorítású hajók teljesíthetnek ott szolgálatot.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter nemrégiben az Egyesült Államok szemére vetette, hogy hadihajói túllépik az egyezményben szereplő határidőket, de a Pentagon elutasította a bírálatot.

Miután Oroszország bekebelezte a Krímet, a NATO felfüggesztett minden gyakorlati, polgári és katonai együttműködést Oroszországgal, Washington pedig arra buzdította szövetségeseit, hogy harci repülőgépeket küldjenek a Balti-tengeri légi járőrszolgálatra, és fokozzák a Lengyelországnak nyújtott katonai támogatást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.