Elítéltek egy szomáliai állampolgárt

12 év börtön tengeri kalózkodás miatt

Németországban 12 év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek csütörtökön egy szomáliai állampolgárt tengeri kalózkodás miatt.

2014.04.17 20:20MTI
freedigitalphotos.net/James Barker

Az osnabrücki tartományi bíróság közleménye szerint az úgynevezett kalózper vádlottját zsarolásos emberrablás és különösen súlyos rablási zsarolás bűntette miatt ítélték el.

A bizonyítási eljárás során a bíróság meggyőződött arról, hogy a 44 éves férfi az egyik vezetője volt annak a kalózcsoportnak, amely 2010 májusában a hatalmába kerítette Szomália partjainál a Marida Marguerite nevű, vegyi anyagokat szállító német tartályhajót.

A kalózok automatafegyverekkel és rakétagránátokkal támadták meg a tankert, amely Indiából tartott a belgiumi Antwerpen kikötőjébe, a fedélzetén 19 indiai, két bangladesi és egy ukrán állampolgárral.

A bíróság közleménye szerint a személyzet tagjait bántalmazták és válogatott kegyetlenkedésekkel kínozták. Bizonyítást nyert, hogy a vádlott időnként a kalózok első számú vezetőjeként tevékenykedett, jelentős szerepe volt a váltságdíj szétosztásában és utolsóként távozott a hajóról a több mint hét hónapig tartó akció végén, 2010 decemberében - áll a közleményben.

Azt azonban nem sikerült bizonyítani, hogy ő volt az úgynevezett befektető is, aki finanszírozta és előkészítette a kalóztámadást - tették hozzá. A férfit 2013-ban tartóztatták le Németországban, ahol menedékjog iránti kérelmet nyújtott be hamis papírokkal, de az ujjlenyomata alapján azonosították.

Kihallgatásakor azt állította, hogy kisebb szolgáltatások, köztük cipőpucolás és hajvágás vállalása céljából tartózkodott a hajón. A Marshall-szigetek zászlaja alatt hajózó Marida Marguerite német tulajdonosa összesen 5,5 millió dollár váltságdíjat fizetett a hajóért és a személyzetért.

Szomáliai kalózok 2009 óta több mint 100 hajót raboltak el, de a nemzetközi közösség hatékony fellépése révén 2011 óta meredeken csökken a támadások és a sikeres támadások száma az afrikai ország körüli vizeken. Az Európai Unió kalózellenes küldetésének (EU NAVFOR) műveleti területén tavaly 7 kalóztámadást regisztráltak, az idén eddig pedig kettőt.

Legutóbb 2012-ben kerítettek hatalmukba kalózok hajót az ellenőrzött területen - a Vörös-tenger, az Ádeni-öböl és az Indiai-óceán Szomáliához közeli részein -, és jelenleg egy elrabolt hajó van kalózok birtokában a misszió honlapján közölt kimutatás szerint.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.