Több mint egy héten át tombolt

Tízezernél is több ember károsult a chilei tűzvész miatt

A chilei Valparaísóban 12-15 ezer ember károsult a tűzvész miatt, amely április 12-től több mint egy héten át tombolt a kikötőváros főleg szegényebb negyedeiben.

2014.04.21 20:12MTI
freedigitalphotos.net/9comeback

Andrés Silva, a katasztrófa utáni helyreállítással megbízott rendkívüli kormánybiztos szerint még gyűjtik a pontos adatokat azokról a területekről, ahol engedély nélkül építkeztek az emberek. Ezekben a körzetekben, több mint 1800 telken egy-egy házban akár három család is lakhatott.

A felmérések meg fogják állapítani, hogy hány újjáépíthető ház maradt, de kevés lehet, mert a pusztítás ezeken a helyeken teljes volt - mondta.

A kormány 18 milliárd pesót (mintegy 7,3 milliárd forint) különített el a költségvetésből a rendkívüli helyzet orvoslására, a törmelék eltakarítására, ideiglenes szállásokra és lakbértámogatásra.

Addig nem lesz újjáépítés, amíg meg nem állapítják, mely körzetek biztonságosak. Vannak olyan helyek, ahol tilos lesz az építkezés - hangoztatta Andrés Silva. A hatóságok megkezdték a normális életkörülmények helyreállítását, például fokozatosan újraindítják az oktatást.

A lakosok megelőző céllal tömeges védőoltást kapnak tetanusz és influenza ellen. A tűzoltóság képviselője közölte, hogy bár a tűzvész véget ért, a város területén folyamatosan figyelnek bizonyos pontokat, ahonnan újra felcsaphatnak a lángok. A tűz pusztította 965 hektárnyi területen már nincsenek tűzfészkek, de ez nem jelenti azt, hogy nem lehet újabb tűz - mondta.

Továbbra is készültségben áll hét tűzoltó brigád, húsz repülőgép és 12 helikopter. A romeltakarítást az ünnepek alatt 2500 önkéntes segíti. Az UNESCO világörökség részének nyilvánított város történetének legnagyobb tűzvészében 15-en meghaltak, és mintegy 3 ezer lakás semmisült meg. A történelmi belváros épségben maradt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.