Kém- vagy terroristatevékenység miatt

Obama keménykedik Iránnal

Aláírta Barack Obama amerikai elnök azt a törvényhozás által egy héttel korábban elfogadott jogszabályt, amelynek értelmében nem engedik be az Egyesült Államok területére Irán kijelölt ENSZ-nagykövetét.

2014.04.19 08:55MTI
Forrás: Wikipedia

A törvény hivatalosan az olyan személyeket fosztja meg az amerikai beutazási engedélytől, akik kém- vagy terrorista tevékenységet folytattak az Egyesült Államokkal szemben, vagy veszélyt jelentenek az amerikai nemzetbiztonság számára.

Ugyanakkor a jogszabály célja elsősorban Hamid Abutalebi kijelölt iráni ENSZ-nagykövet beutazásának megakadályozása. Abutalebi diákként állítólag tagja volt annak a csoportnak, amely 1979-ben megszállta az Egyesült Államok teheráni nagykövetségét, amelynek 52 alkalmazottját 444 napig fogva tartották.

Abutalebi ENSZ-nagyköveti kinevezése heves ellenkezést váltott ki Washingtonban, és az amerikai törvényhozás ennek hatására fogadta el az Obama által pénteken aláírt jogszabályt a múlt héten.

A Fehér Ház a múlt héten már bejelentette, hogy nem fog vízumot adni az iráni diplomatának. Mivel az ENSZ székhelye New Yorkban van, ezért Abutalebi nem fogja tudni elfoglalni posztját a világszervezetnél.

Az iráni külügyminisztérium korábban elfogadhatatlannak nevezte az Egyesült Államok magatartását az ügyben, és azt hangsúlyozta, hogy Abutalebi az ország egyik legfelkészültebb diplomatája, aki korábban kapott már amerikai vízumot. Abutalebi korábban Belgiumban az Európai Uniónál, Olaszországban és Ausztráliában képviselte nagykövetként hazáját. Maga a diplomata korábban azt hangoztatta, hogy a teheráni túszdrámáért felelős csoportban való részvétele csupán fordításra és tárgyalásra korlátozódott.

Ugyanakkor korábban mindkét fél azt közölte, hogy ez az ügy nem lesz hatással az iráni atomprogramról folyó nemzetközi tárgyalásokra.

Az ENSZ abbéli reményét fejezte ki, hogy a vitát Washington és Teherán kétoldalú csatornákon rendezi majd. Washingtonnak elvileg - a világszervezet akadálymentes működésének lehetővé tétele érdekében - meg kellene adnia a vízumot az összes ENSZ-diplomata számára, az esetleges kétoldalú viszályoktól függetlenül.

Az Egyesült Államok ritkán tagadja meg a beutazás engedélyezését az ENSZ-be tartó nagykövetjelöltektől vagy állami vezetőktől. Problematikus esetekben Washington - miként a 90-es években egy másik iráni misszióvezető-jelölt vagy nemrégiben Omar el-Besir szudáni elnök esetében - értésre adja az ellenkezését, vagy az amerikai külügyminisztérium elutasítja a vízumkérelem feldolgozását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.