Nem jelölnek új ENSZ-nagykövetet

Irán felháborodott az Egyesült Államok döntésén

Teherán elítélte szombaton az Egyesült Államok azon döntését, hogy nem fog vízumot kiadni Irán kijelölt ENSZ-nagykövetének, s közölte: nem jelöl mást a posztra, és a világszervezetben jogi úton megtámadja a washingtoni döntést.

2014.04.12 13:35MTI
Forrás: Wikipedia

A bejelentést Abbász Aragcsi külügyminiszter-helyettes tette meg több iráni hírügynökség jelentése szerint.

A washingtoni törvényhozásban óriási ellenkezést váltott ki az iráni döntés, hogy Abutalebit jelölik ENSZ-nagykövetnek: ő ugyanis szerepet játszott az 1979-es teheráni túszdrámában, diákként tagja volt a túszejtésért felelős csoportnak. Mind az amerikai szenátus, mind a képviselőház törvénytervezetet fogadott el, amelynek értelmében nem engednék be az Egyesült Államok területére Irán kijelölt ENSZ-nagykövetét. A Fehér Ház ennek nyomán jelentette be pénteken, hogy nem adnak vízumot Hamid Abutalebinek. Mivel az ENSZ székhelye New Yorkban van, ezért a beutazásra feljogosító vízum híján Abutalebi nem tudja elfoglalni a posztját.

Az iráni külügyminisztérium már aznap elfogadhatatlannak nevezte az amerikai lépést, és hangsúlyozta, hogy Abutalebi az ország egyik legfelkészültebb diplomatája, aki korábban kapott már amerikai vízumot. Abutalebi volt már nagykövet Belgiumban, az Európai Uniónál, Olaszországban és Ausztráliában. Állítása szerint a teheráni túszdrámáért felelős csoportban való részvétele csupán fordításra és tárgyalásra korlátozódott.

Az ENSZ kifejezte abbéli reményét, hogy a vitát Washington és Teherán kétoldalú csatornákon rendezi majd. Washingtonnak elvileg - a világszervezet akadálymentes működésének lehetővé tétele érdekében - meg kellene adnia a vízumot az összes ENSZ-diplomata számára, az esetleges kétoldalú viszályoktól függetlenül. Ugyanakkor a washingtoni külügyminisztérium álláspontja szerint a nemzetbiztonsági kockázatot jelentő diplomaták beutazásának megtagadása jogszerű.

Az Egyesült Államok ritkán tagadja meg a vízumot az ENSZ-be tartó nagykövetjelöltektől vagy állami vezetőktől.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.