Maradnak, amíg nem teljesülnek követeléseik

Szakadár fegyveresek foglalták el a donyecki városházát, népszavazást követelnek

Moszkva-barát fegyveres szakadárok hatalmukba kerítették szerda reggel a donyecki városházát, és azt követelik a kijevi hatalomtól, hogy rendezzen népszavazást Donyeck megye jogállásáról.

2014.04.16 11:10MTI
freedigitalphotos.net/Simon Howden

Az UNIAN hírügynökség szerint az Oplot nevű harkivi szervezet mintegy húsz, állig felfegyverzett tagja hatolt be az épületbe, és kitűzte rá a szervezet zászlaját.

Vezetőjük, Olekszandr Zaharcsenko közölte: így akarják kiharcolni azt, hogy a kijevi vezetés rendezzen népszavazást a megye területi státusáról. Leszögezte, hogy addig maradnak ott, amíg nem teljesülnek követeléseik. A fegyveresek arra próbálják rávenni a városházát védő rendőröket, hogy távozzanak onnan.

A donyecki polgármester és a városháza dolgozói is az épületben vannak. Zaharcsenko szerint osztagában szigorú a fegyelem, tagjai nem fogják akadályozni a városi tanács munkáját, nem fogják kifosztani az épületet, de barikádokat emelnek mellette, és biztonsági intézkedéseket tesznek, ellenőrizni fogják a be- és kilépőket - idézte őt az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Zaharcsenko közölte azt is, hogy az Oplot fegyveresei más megyei településeken is el fogják foglalni az önkormányzati épületeket, a következő város Jenakijeve lesz. Békés épületfoglalásokra készülnek, hogy nyomatékot adjanak követeléseiknek - tette hozzá.

Az Oplotot (Támasz) négy évvel ezelőtt alapította egy nyugalmazott rendőr azzal a céllal, hogy pénzügyi, jogi, szociális és erkölcsi segítséget nyújtson a szolgálat közben meghalt rendőröknek és katonáknak.

A szervezet emellett gondozza a második világháború hőseinek állított emlékműveket, harcol az ellen, hogy dicsőítsék az ukrán nacionalista felkelő hadsereget (OUN-UPA), illetve pénzeljék a Vörös Hadsereg "maradványainak" felkutatására irányuló ásatásokat.

Az UNIAN hírügynökség közben arról adott hírt, hogy a Donyec-medence bányászai úgy döntöttek, oltalmazni fogják Ukrajnát, és megvédik a régiót az esetleges orosz agressziótól.

Erről Mikolaj Volinko, a független bányászszakszervezet vezetője számolt be egy kijevi tévének nyilatkozva. Sérelmezte, hogy a kijevi központi hatalom nem teremt rendet a Donyec-medencében, a helyi rendőrség pedig "kenyérrel és sóval" fogadja a szakadárokat, akik - mint mondta - nem is ostromolják meg a kormányzati épületeket, hanem egyszerűen besétálnak, mintha saját házukba mennének be.

Leszögezte, hogy a területen élő orosz ajkúakat nem éri sérelem, senki se üldözi őket és szabadon használhatják nyelvüket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.