Másodpercenként 16 köbméter víz érkezik

Jönnek-mennek a bankok, korlátozott vízellátás a Krímben

A Krímből több bank kivonult, hétfőn az ukrán Alfa-Bank jelezte ezt a döntését, de helyükre újak állnak be, miközben Ukrajna a harmadára csökkentette a félsziget vízellátását az észak-krími-csatornán át.

2014.04.14 19:06MTI
freedigitalphotos.net/ddpawumba

Rusztam Temirgalijev krími első miniszterelnök-helyettes hétfőn azt mondta, hogy jelenleg másodpercenként 16 köbméter víz érkezik a Krímbe az észak-krími csatornán a szokásos 50 köbméter helyett.

Az illetékes szavai szerint az Ukrajnából érkező kevesebb édesvíz miatt a Krím néhány területén csökkenteni kellett a mezőgazdasági területek öntözését. A Krím saját édesvízforrása igen korlátozott.

A félsziget édesvíz-szükségletének csaknem 80 százalékát Ukrajnától kapja úgy, hogy a Dnyepr vize a kahovkai víztározóból még a hatvanas években épített mintegy 400 kilométer hosszú észak-krími csatornán jut el a félsziget északi részéig. A csatornán történik a lakosság ivóvízzel történő ellátása, és innen öntözik a mezőgazdasági művelés alatt álló földeket is. Hétfőn jelentette be az ukrán Alfa-Bank, hogy kivonul a Krímből.

A cég közleménye szerint "az Alfa-Bank ukrajnai leánycége az ukrán törvényeknek megfelelően folytatott tevékenységet a félszigeten, amelyet Oroszország magához csatolt, ezért megszűnt a jogi alapja ottani jelenlétének". A bank jelezte, április 17-éig a betétesei bármelyik krími fiókban hozzájuthatnak pénzükhöz.

Ezután erre már csak az Alfa-Bank ukrajnai fiókjainál kerülhet sor. Szergej Akszjonov, Krím ügyvivő kormányzója, amikor hétfőn megbeszélést folytatott Vlagyimir Putyin orosz államfővel, azt mondta, hogy bár az utóbbi időszakban több bank kivonult a Krímből és zárta be fiókjait, most ez a tendencia megfordult.

Péntekig 80, hétfőn további 30 bankfiók működött, a hét végéig mintegy 130 bankfiók üzemel majd. Tíz napon belül a bankfiókok száma 200-220 lesz, ami a legkevesebb ahhoz, hogy ne legyen fennakadás a lakossági banki kiszolgálásban. Krím kormányzója arra nem tért ki, hogy mely bankok nyitnak fiókokat a Krímben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.