Benzolszennyezés

Ivóvízszennyezés, ami 2,5 millió embert érintett

A lakosok a hírek hallatán pánikszerűen rohanták meg az üzleteket palackos vízért, amelyből mindenki annyit vásárolt, "amennyit csak bírt".

2014.04.12 10:35MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/zirconicusso

Megtalálták az ivóvízszennyezés okát az északnyugat-kínai Lancsou városban, a legnagyobb kínai olajvállalat helyi leánycégének egyik vezetéke törött el. A helyreállítás folyamatban van - közölte egy környezetvédelmi tisztségviselő.

A hatóságok nyersolajat találtak a Veolia Water francia-kínai vegyesvállalat egyik vezetéke mentén a talajban, két vízmű közelében. Helyi idő szerint szombaton délelőtt 11 órára a város háztartásainak jelentős többségében a megengedett határérték alá csökkent az ivóvíz benzolszennyezettsége.

A vízszennyezés csaknem két és félmillió embert veszélyeztetett pénteken Lancsouban, Kanszu tartomány székhelyén. Az ellenőrök az elmúlt két napban 118 és 200 mikrogramm közötti mennyiséget találtak egy liter vízben, míg az országos szabvány szerint a megengedett felső határ 10 mikrogramm.

A lancsoui lakosok a hírek hallatán pánikszerűen rohanták meg az üzleteket palackos vízért, amelyből mindenki annyit vásárolt, "amennyit csak bírt".

A benzol színtelen, gyúlékony, édeskés illatú, rákkeltő vegyi anyag, amelyet műanyagok gyártásához használnak. Erősen mérgező.

Nem először van baj a csapvízzel Lancsouban. Március elején arra panaszkodtak a helyiek, hogy furcsa szaga van a víznek. Mint kiderült, ammónia került bele, de a hatóságok állítása szerint mértéke még az engedélyezett határon belül volt.

Korábban közreadott vizsgálati eredmények szerint Kína talajvizeinek mintegy 90 százaléka valamilyen mértékben szennyezett, 60 százalékuk súlyosan. Egy másik, 118 nagyváros adatait összegző jelentés szerint a városi talajvízkészlet 64 százaléka súlyosan terhelt, és mindössze 3 százaléka számít tisztának. Szintén hivatalosan úgy becsülik, hogy 18 ezer körül lehet azoknak a vegyi üzemeknek a száma, amelyek szennyezik a talajvizet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.