Szerencsére csak anyagi kár keletkezett

Nagy erejű robbanás Athénban, a jegybank épülete előtt

Nagy erejű pokolgéprobbanás volt csütörtök kora reggel Athén központjában, a jegybank székháza előtt.

2014.04.10 08:24MTI
freedigitalphotos.net/cbenjasuwan

Betörtek a környékbeli épületek ablakai, s más anyagi kár is keletkezett, de emberéletben nem esett kár - közölték szemtanúk és egy rendőrségi forrás.

A mintegy 75 kilogrammnyi robbanószer egy Nissan márkájú, lopott személygépkocsiba volt elrejtve, s az autót a bankszékházzal szemben, a járdán állították le. A robbanás helyi idő szerint reggel hat óra előtt öt perccel történt. A közelben van a Görögországnak pénzügyi segítséget nyújtó nemzetközi trojka (az Európai Unió, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap) irodája is.

A robbanás előtt 45 perccel ismeretlen telefonáló figyelmeztette egy hírportál és egy újság szerkesztőségét, közölve, hogy a pokolgépet a központi bank épülete előtt helyezték el. A görög tévéknek a helyszínen készült felvételein a személyautóból csak két kereke volt felismerhető.

A rendőrség lezárta a környéket, emiatt sok hivatali dolgozó nem jutott el a munkahelyére. Görögország négyévi szünet után csütörtökön bocsát ki először államkötvényt, pénteken pedig Athénba várják látogatásra Angela Merkel német kancellárt. Az athéni kormány üdvözölte, hogy a központi bank újra kötvényt bocsát ki, ezzel bizonyítva látja, hogy az ország fokozatosan kikerül a mély pénzügyi válságból.

Szimosz Kedikoglu kormányszóvivő a merénylet után azt mondta egy reggeli tévéhíradónak nyilatkozva, "a támadók egyértelmű célja, hogy megváltoztassák ezt a képet az országról, de nem fogjuk megengedni nekik, hogy elérjék céljukat".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.