Manipulált, meghamisított adatok

280 doktori disszertációt vizsgál át egy tokiói elitegyetem

A tokiói Waseda Egyetem, egy volt diákja publikációit érintő botrány miatt, az összes - mintegy 280 - doktori disszertációt átvizsgálja, amely a felsőbb és mérnöki tudományok (advanced science and engineering) intézetében eddig született.

2014.04.07 18:01MTI

A botrányban érintett Obokata Haruko a tokiói elitegyetem 2007-ben alapított intézetében szerzett doktori címet 2011-ben. Azzal vádolják, hogy szerzőtársaival manipulálta és meghamisította az adatokat több őssejtkutatásról szóló cikkben, amelyeket a Nature című brit tudományos folyóiratban publikáltak január végén.

Amennyiben más disszertációknál is hasonló visszaélésekre bukkannak, az egyetem fontolóra veszi a doktori címek visszavonását. A 30 éves Obokata Haruko ügyvédje hétfőn bejelentette: védence szerda délután sajtótájékoztatót tart az ügyben egy oszakai hotelben.

Jelezte ugyanakkor azt is, hogy Obokatát labilis pszichés és fizikai állapota miatt hétfőn kórházba szállították Oszaka prefektúrában. Közben a kutató munkaadója, a kobei Riken kutatóintézet április 1-jei keltezéssel meghosszabbította Obokata szerződését, és ő is jelezte, hogy szeretné folytatni itteni kutatásait.

A tokiói Waseda Egyetem múlt héten kezdte el vizsgálni Obokata disszertációját, a Riken intézet ezt követően észlelte, hogy a Nature-publikációkat is érintheti az adatok manipulációja. A Riken most azt tervezi, egyéves kutatás keretében jár utána annak, hogy a fiatal kutató eredményei helytállóak-e.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.