Meggyújtották az emlékezés lángját

Ruandai népirtás - kezdetét vette a megemlékezéssorozat

Paul Kagamé ruandai államfő és Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár fáklyával meggyújtotta az emlékezés lángját hétfőn az 1994-es ruandai népirtás gisozi emlékművénél.

2014.04.07 14:19MTI
freedigitalphotos.net

A fáklyát előzőleg három hónapon át körbehordozták az országban, harminc városban gyújtották meg vele az emlékezés helyi lángját. Az emlékműnél a fő láng száz napig fog égni. Hétfőtől egyhetes nemzeti gyászt hirdettek.

A ruandai népirtás mindig árnyékot fog vetni az ENSZ-re, mert annak ellenére, hogy 2500 katonája állomásozott az országban, nem tudták megakadályozni a mintegy 800 ezer ember legyilkolását.

Kagamé elnök a gisozi láng meggyújtása után a kigali Amahoro stadionban - számos ország és szervezet képviselőinek és 30 ezer ruandainak a jelenlétében - hivatalosan megnyitotta a szertartás-sorozatot.

Az Egyesült Államokat képviselő delegációt az ország ENSZ-nagykövete, Samantha Power vezeti. Az emlékezés az esti gyertyagyújtásig tart a stadionban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.