Ukrán válság

Washington: ne használja Moszkva nyomásgyakorlásra a gáz árát

"Ellenezzük az Ukrajnával szembeni ilyen fajta kényszerítő fellépést. Hisszük, hogy a piacoknak kell meghatározniuk az energiaárakat".

2014.04.04 06:24MTI
Fotó: MTI

A Fehér Ház szóvivője csütörtökön bírálta az Ukrajnával szembeni orosz gázáremelést, és hangsúlyozta, hogy az árat a piacnak kell meghatároznia. Jay Carney, az amerikai elnök hivatalának szóvivője azután nyilatkozott erről, hogy a Gazprom bejelentette, áprilisban gyakorlatilag a duplájára, 1000 köbméterenként 485 dollárra emeli az Ukrajnának szállított gáz árát. Kijev politikai indíttatásúnak nevezte a moszkvai döntést. "Ellenezzük az Ukrajnával szembeni ilyen fajta kényszerítő fellépést.

Hisszük, hogy a piacoknak kell meghatározniuk az energiaárakat" - mondta Carney. Izraelnek azzal a döntéssel kapcsolatban, hogy nem bocsát újabb palesztin foglyokat szabadon, úgy fogalmazott, hogy az "problémákat okoz". Ugyanakkor hangsúlyozta: az Egyesült Államok nem hagy fel az erőfeszítésekkel, hogy a feleket ismét tárgyalóasztalhoz ültesse, és azoknak egyike sem jelezte, hogy meg kívánná szakítani az egyezkedést.

Hangsúlyozta, hogy Washington nem erőltetheti rá a felekre a megállapodást, és hogy az izraelieknek és a palesztinoknak maguknak kell áthidalniuk a közöttük fennálló ellentéteket. Sajtótájékoztatóján Carney azt is elmondta, hogy Barack Obama elnök támogatja a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) 2001. szeptember 11. után alkalmazott kínzási technikáiról készült szenátusi jelentés nyilvánosságra hozatalát, és arra fogja utasítani a hírszerző szerveket, hogy gyorsan végezzék el a titkosítás feloldásával kapcsolatos teendőket.

A szenátus hírszerzési bizottsága 11:3 arányban megszavazta, hogy oldják fel a 6300 oldalas jelentés összegzésének titkosítását. A vizsgálat arra a megállapodásra jutott, hogy a CIA által alkalmazott eszközök gyakran kegyetlenek voltak, és hogy azok hatékonysága megkérdőjelezhető. Az ügynökség vitatja a jelentés megállapításait.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.