Folytatódik a huzavona

Izrael nem engedi szabadon a maradék palesztin foglyot

Izrael nem engedi szabadon a palesztin foglyok utolsó csoportját, mert a palesztin fél kezdeményezte a Palesztin Autonóm Területek felvételét az ENSZ több szakosított szervezetébe.

2014.04.03 20:11MTI
freedigitalphotos.net

Az izraeli tárgyalódelegációt vezető Cipi Livni igazságügy-miniszter szóvivője azt közölte az AP amerikai hírügynökséggel: a kormány éppen azon munkálkodott, hogy véglegesítse a szabadon engedésről szóló megállapodást, amikor a palesztin elnök aláírta levelét a felvételi kérelemről. Livni szerint a foglyok elengedésének előfeltétele volt az, hogy a palesztinok tartózkodnak az egyoldalú lépésektől.

A palesztin fél ugyanakkor azzal indokolta saját lépését, hogy Izrael nem bocsátotta szabadon a foglyok negyedik csoportját a megadott határidőn belül. Az új körülmények között felül kell vizsgálni, hogy miként lehet folytatni az amerikai közvetítéssel folyó tárgyalásokat - tette hozzá a szóvivő.

Mahmúd Abbász palesztin elnök arra hivatkozva kezdeményezte a Palesztin Autonóm Területek felvételét az ENSZ több szakosított szervezetébe, illetve nemzetközi egyezmények tagjai közé, hogy Izrael nem teljesítette ígéretét, amely szerint március végéig elengedi a foglyokat.

Az amerikai külügyminiszter csütörtökön, algériai látogatása során úgy vélekedett, hogy a tárgyalások "kritikus pillanathoz" értek. John Kerry azt ígérte, hogy "mindenképpen" folytatni fogja a közvetítést, de felhívta a figyelmet, hogy a washingtoni kormánynak is csak korlátozott képességei vannak a felek összehozására.

"Lehet közvetíteni, lehet sürgetni, lehet nyomást gyakorolni, de a feleknek maguknak kell meghozniuk az alapvető döntéseket és kompromisszumokat. A vezetőknek irányítaniuk kell, és képesnek kell lenniük meglátni a kínálkozó lehetőséget" - mutatott rá Kerry.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.