400 ember sorsát érinti a döntés

Fogolycserét fontolgatnak az egymással harcban álló felkelőcsoportok Szíriában

Mintegy négyszáz fogoly átadását fontolgatják a szíriai polgárháborúban egymás ellen harcoló iszlamista felkelőcsoportok, többek között az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez kötődő an-Nuszra Front és az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű fegyveres alakulat.

2014.01.17 13:33MTI

"Vissza kell állítanunk a résztvevők közötti bizalmat, és vissza kell térnünk legfontosabb ügyünkhöz, a szíriai kormány elleni küzdelemhez" - mondta Abu Mohamed al-Halebi, az an-Nuszra Front parancsnoka.

Az elmúlt hetekben súlyos belharcok dúlnak az ILIÁ és a többi felkelőcsoport között, az összecsapásokban eddig több mint ezren vesztették életüket. Az ILIÁ ellenfelei szerint az iszlamista szervezet elhanyagolja a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű kormányerők elleni küzdelmet, és inkább arra összpontosít, hogy az iszlám törvénykezést és igazgatást bevezesse az általa elfoglalt területeken.

A fogolycserét a csoportok néhány nappal a január 22-re tervezett Genf-2 békekonferencia előtt kezdeményezték, ahol az iszlamista fegyveresek nem képviseltetik magukat. A szíriai külügyminiszter pénteken ugyancsak bejelentette, hogy Damaszkusz kész hadifoglyokat cserélni az ellenzéki erőkkel.

Valíd Moallem egy moszkvai sajtótájékoztatón beszélt a fogolycsere lehetőségéről, miután orosz kollégájával, Szergej Lavrovval találkozott. A damaszkuszi diplomácia vezetője hozzátette, hogy átadta Lavrovnak azt a cselekvési tervet is, amely a kormány elképzeléseit tartalmazza az aleppói tűzszünet megvalósításáról.

Sokak szerint kétes a svájci Montreaux-ban rendezett Genf-2 nemzetközi tanácskozás eredményes kimenetele, mivel a szembenálló felek nem mutatnak hajlandóságot arra, hogy kompromisszumot kössenek a több mint két és fél éve tartó és több százezer ember életét követelő konfliktus befejezéséről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.