Sokminden odalett

Tűz a marosvásárhelyi színház díszletraktárában

Leégett a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház díszletraktára, ahol zömében olyan előadások díszletelemeit tárolták, amelyek már nem szerepeltek az intézmény műsorán.

2014.04.02 12:43MTI
freedigitalphotos.net

Az MTI bukaresti irodájához szerdán eljuttatott közlemény szerint a tűz kedden délután tört ki a Mező utcai raktárnál, a rendőrség ismeretlen tettes ellen indított vizsgálatot.

A tűz a szomszédos telekről terjedt át a raktárára. Gáspárik Attila, a színház vezérigazgatója elmondta: többnyire olyan előadások díszleteit tárolták ott, amelyek már nem szerepelnek az intézmény műsorán, de helyszűke miatt ott tárolták néhány olyan produkció díszletelemeit is, amelyeket még játszik a színház.

Az előzetes becslések szerint a keletkezett anyagi kár meghaladja a 100 ezer lejt (6,9 millió forintot), ugyanis ott tároltak minden olyan díszletelemet, amelyet újrahasznosításra szántak - mondta a vezérigazgató, aki tájékoztatta erről a színház fenntartóját, a román kulturális minisztériumot.

Gáspárik Attila kifejtette, hogy a színháznak nincs elég pénze a díszletek tárolására, ugyanis a Mező utcai ingatlan leégése előtt sem tudták szakszerűen és biztonságosan őrizni őket.

A színház azt igényli a román kulturális minisztériumtól, hogy anyagi segítséggel járuljon hozzá a még műsoron lévő előadások díszletelemeinek helyreállításához.

A vezérigazgató reményét fejezte ki, hogy sikerül felhívni a figyelmet a romániai színházak egyik megoldatlan gondjára, vagyis arra, hogy a biztosítótársaságok a díszletet műalkotásnak tekintik, ezért a bebiztosításuk legalább annyiba kerül, mint a díszlet előállítása.

Ezt pedig nem tudják kifizetni a színházak a költségvetésükből - magyarázta Gáspárik Attila. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház az 1946-ban alakult Marosvásárhelyi Székely Színház utódintézménye, jelenleg a Tompa Miklós Társulattal és a román Liviu Rebreanu Társulattal működik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.