A vietnami háború idején halhattak meg

Amerikai katonák földi maradványait szállították haza Kambodzsából

Hazaszállították az Egyesült Államokba szerdán Kambodzsából három olyan amerikai katona földi maradványait, aki feltehetően több mint negyven éve, a vietnami háború idején halt meg.

2014.04.02 12:02MTI
freedigitalphotos.net

A csontokat a keleti Kampongcsam tartományban találták meg kambodzsai tisztviselők és a Pentagon hadifoglyok és eltűnt személyek felkutatásáért felelős parancsnokságának (JPAC) szakemberei.

A földi maradványokat három, amerikai nemzeti lobogóval letakart koporsóban szállították el a JPAC hawaii laboratóriumába, ahol azonosítani fogják őket - jelentette be az Egyesült Államok Phnom Penh-i nagykövetsége.

Phnom Penh és Washington 1992 óta működik együtt a Kambodzsa területén eltűntként nyilvántartott 90 amerikai katona földi maradványainak felkutatásában. Eddig 37 holttest maradványait sikerült megtalálni és azonosítani.

Az 1960-as évek elején kezdődött és 1975-ben lezárult vietnami háborúban összesen 3,14 millió amerikai katona vett részt, és több mint 58 ezren vesztették életüket a harcokban.

Bár Kambodzsa semlegességet hirdetett a vietnami háborúban, az amerikai hadsereg 1969-ben bombázni kezdett olyan, Kambodzsa területén fekvő táborokat, amelyekről gyanította, hogy a kommunisták használják őket, és 1970-től kezdve szárazföldi csapatokat is vezényelt a Vietnammal szomszédos országba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.