Ukrajna

Leváltották a budapesti nagykövetet

Olekszandr Turcsinov ideiglenes ukrán államfő leváltotta Ukrajna több külképviseletének vezetőjét, köztük Jurij Muska budapesti nagykövetet is.

2014.03.31 23:30MTI

Turcsinov egyidejűleg Jurij Muskát felmentette a Duna Bizottságban betöltött nagyköveti tisztéből is.

Az ideiglenes elnök menesztette továbbá Ukrajna montenegrói, libanoni, thaiföldi, kenyai nagykövetét is. Leváltotta továbbá az Ukrajna képviseletét a Független Államok Közössége koordinációs intézményeinél ellátó Ivan Buncsenkót. A leváltások indokát nem ismertették.

Turcsinov a mostani hat visszahívás mellett nem egészen két hete, március 19-én nyolc külföldön szolgáló ukrán nagykövet megbízatását vonta vissza.

Az ukrán parlament a tavaly november végén kezdődött, hatalomváltást követelő, a rohamrendőrökkel való súlyos, több mint száz halálos áldozatot és rengetet sérültet követelő összecsapásokba torkollott kijevi tüntetések nyomán február 22-i ülésén úgy határozott, hogy Viktor Janukovics nem képes ellátni feladatait, ezért elmozdította az államfői tisztségből, egyben előrehozott elnökválasztást írt ki május 25-re. A 450 tagú törvényhozás a határozatot fölényes többséggel, 328 támogatószavazattal fogadta el. Házelnöknek Olekszandr Turcsinovot választották, akit egyben a törvényhozás megbízott az államfői feladatok ideiglenes ellátásával is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.