Ukrán válság

Turcsinov lett az ukrán államfő, az oroszok az emberi jogokért aggódnak

Az orosz elnöki emberi jogvédő tanács elnöke ezért fordult ismételten az ukrán hatóságokhoz, hogy engedélyezzék Andrej Jurovnak, a Moszkvai Helsinki Csoport jogvédő szervezet szakértőjének, az orosz emberi jogi tanács tagjának a beutazását.

2014.02.23 12:14MTI

Az ukrán parlament Olekszandr Turcsinov házelnököt bízta meg vasárnap az államfői feladatok ellátásával.

A határozatot a 450 tagú parlament 285 képviselője támogatta. A szavazáskor 339-en voltak az ülésteremben. A dokumentum szerint a házelnök látja el az elnöki feladatokat az új államfő hivatalba lépéséig.

Forrás: MTI

Közben az emberi jogok Ukrajnában való tiszteletben tartásának nemzetközi ellenőrzését sürgette vasárnap az orosz államfő mellett működő emberi jogi tanács elnöke, és arra kérte az ukrán hatóságokat, hogy engedjék be képviselőjüket az országba.

Mihail Fedotov szerint az emberi jogok biztosítása most alapvetően fontos az Oroszországgal szomszédos országban. Közölte, hogy az általa vezetett testület számára is ez az elsődleges, minthogy Ukrajnában "nem kevés orosz állampolgár él". Az orosz elnöki emberi jogvédő tanács elnöke ezért fordult ismételten az ukrán hatóságokhoz, hogy engedélyezzék Andrej Jurovnak, a Moszkvai Helsinki Csoport jogvédő szervezet szakértőjének, az orosz emberi jogi tanács tagjának a beutazását.

Jurovot február 9-én visszafordították az ukrán határról, és közölték vele, hogy nem kívánatos személy Ukrajnában. A jogvédő egy nemzetközi tanácskozásra, Kijevbe akart utazni és ott találkozott volna az ukrán törvényhozás mellett működő emberi jogi biztossal. Mihail Fedotov már akkor hivatalos kéréssel fordult az ukrán hatóságokhoz, hogy oldják fel a szakértőjükre vonatkozó beutazási tilalmat.

A Kreml, a moszkvai külügyminisztérium, és az orosz törvényhozás már többször jelezte aggodalmát a Viktor Janukovics hatalma ellen fellépő ellenzéki csoportok és a Kijevben fellépő radikális, nacionalista erők oroszellenessége miatt. Az állami sajtóban megjelent írások, valamint a televíziós csatornákon sugárzott politikai elemzések szerzői attól tartanak, hogy az orosz származású, illetve orosz állampolgársággal rendelkező ukrajnai lakosok a szélsőséges csoportok támadásának áldozataivá válhatnak.

A Rosszija 24 orosz állami televízió vasárnap arról számolt be, hogy az ukrajnai ellenzék be akarja tiltani az orosz televíziók és rádiók adásainak sugárzását Ukrajnában. Eszerint a kijevi parlamentben, a Verhovna Radában olyan törvényjavaslatot nyújtottak be a Szvoboda párt képviselői, amely megakadályozná az olyan tévék és rádiók adását, amelyek nem a Majdan, vagyis a kijevi főtéren tüntető ellenzékiek véleményét tükrözik. Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy Ukrajna ne essen szét. Éppen ez oknál fogva a helyzet megoldásának nem szabadna Oroszország ellen irányulnia - véli Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter.

"Nem hiszek Ukrajna szétesésében. Meggyőződésem, hogy mindent, amit teszünk, úgy kell megtenni, hogy ez a helyzet ne állhasson elő" - jelentette ki a cseh diplomácia irányítója a közszolgálati hírtelevízióban (CT24) vasárnap.

Kérdésre válaszolta - kit tekint ma a cseh kormány Ukrajnában partnernek - Zaorálek azt mondta: a parlament az egyetlen állami szerv, amelynek ma legitimitása van Ukrajnában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.