A király volt felesége kérte a segítségét

Fogva tartott szaúdi hercegnőket "menthet" Obama

Fogva tartott lányai kiszabadításához kért segítséget Abdalláh szaúdi király egyik volt felesége Barack Obama amerikai elnöktől, aki pénteken a monarchia fővárosába látogatott.

2014.03.28 14:35MTI
MTI, archív

Abdalláh 2003-ban vált el az 57 éves, jordániai állampolgárságú al-Anúd al-Fájeztől, aki azóta Londonban él. Fájez a Twitter mikroblog-szolgáltató oldalon keresztül kérte az amerikai államfőt, hogy járjon közben négy lánya ügyében, akiket állítólag az egyik királyi palotában tartanak fogságban.

Fájez szerint Szahar, Maha, Hala és Dzsaváher tizenhárom éve élnek a világtól elzárva, s arra sürgette Obamát, ragadja meg az alkalmat, és tárgyalásai alatt térjen ki a lányai ellen elkövetett jogsértésre.

Az aggódó anya - aki tizenöt évesen lett a király felesége - azt írta, lányai eddig havonta kétszer elhagyhatták a palotát, hogy testőrök szigorú felügyelete alatt élelmet, vizet és orvosságokat vásárolhassanak maguk és állataik számára, múlt szerdán azonban ettől a csekély kiváltságtól is megfosztották őket. Fájez lányai is a nyilvánossághoz fordultak segítségért.

A 42 éves Szahat Twitter-oldalán azzal vádolta a királyi család egyes tagjait, hogy évek óta fizikailag és mentálisan bántalmazzák őket. "Parancsukra szó szerint éheztetnek bennünket múlt szerda óta - írta. - Naponta egyszer eszünk (...), és alig kortyolgatunk valamit vizünkből ebben a hőségben, hogy maradjon későbbre is."

Szaúdi diplomaták szerint a hercegnőket Dzsiddában tartják őrizetben, azonban testőrök kíséretében szabadon mozoghatnak a városban. Roland Dumas, Fájez ügyvédje, egykori francia külügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy az ügyben tavaly októberben az ENSZ Emberi Jogok Főbiztosságához fordultak, de mindeddig nem kaptak választ.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.